Gustav Fridolin omfamnar nytt namnförslag på särskolor: ”Du har satt igång något stort”

Amanda Lind, Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Miljöpartiet/Flickr
  • Lördag 12 maj 2018 2018-05-12
E-post 862

STOCKHOLM Snart kan landets särskolor få nytt namn – utvecklingsskolor. Utbildningsminister Gustav Fridolin hyllar högstadieeleven Leo Lusts initiativ. ”Du har satt igång någonting stort, Leo. Det ska du vara stolt över”, säger han.

14-årige Leo Lust, från Morgongåva utanför Uppsala, skickade i februari in ett medborgarförslag till politikerna i Heby kommun. Leo, som själv tillhör både den vanliga skolan och särskolan, anser att namnet särskola ger dålig klang.

– Det viktigaste är att mobbningen ska minska. Det ska inte kännas pinsamt att säga att man går på särskola, säger Leo Lust till Aftonbladet och utvecklar:

– Flera av mina kompisar har blivit mobbade för att de går på särskola.

Medborgarförslaget välkomnades av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Agneta Gille som bjöd in Leo Lust till riksdagen i mars. Där lovade hon att ta ärendet vidare till Gustav Fridolin. I en skrivelse ställer hon frågan: ”Kan ministern tänka sig att ta initiativ som leder till att begreppet särskola diskuteras och ändras?”

”Ditt förslag är bra”

Tidigare i veckan fick så Leo Lust, 14, träffa utbildningsministern.

– Jag tycker att ditt förslag är bra, det finns en poäng med namnbyte, som en del i ett större arbete, säger Gustav Fridolin.

Han menar att detta är ett steg i rätt riktning och betonar att det är viktigt att skolan inte bidrar till att elever mobbas eller utsätts för taskig attityd.

– Du har satt igång någonting stort, Leo. Det ska du vara stolt över, säger Gustav Fridolin som lovar att återkoppla före sommarlovet.

– Inom en månad ringer jag dig Leo, säger Fridolin.

Behövs det ett nytt namn på särskolan?
2260 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag