Gymnasiechef stoppar Joakim Lamottes besök på skola efter påtryckningar från SSU-topp: ”Anklagas för att vara rasist”

Joakim Lamotte och Karin Renblad. Foto: Faksimil
Joakim Lamotte och Karin Renblad. Foto: Faksimil
  • Onsdag 18 okt 2017 2017-10-18
E-post

SVERIGE Frilansjournalisten Joakim Lamotte skulle nu på fredag ha besökt Gislaveds gymnasium för att föreläsa om sexualbrott. Men besöket har stoppats efter påtryckningar från lokaltidningen Värnamo Nyheters förra nyhetschef, SSU-toppen Madeleine Hammarström. – Han anklagas för att vara rasist, säger gymnasiechefen Karin Renblad till Nyheter Idag.

Enligt Karin Renblad, gymnasiechef i Gislaved, var Joakim Lamottes förra besök på Gislaveds gymnasium under våren ”väldigt uppskattat”.

– Eleverna tyckte att det var väldigt bra, säger hon i ett bandat samtal som Lamotte lagt upp på Facebook.

Därför var det tänkt att frilansjournalisten, med bakgrund på bland annat SVT:s Uppdrag Granskning och som krönikör på Göteborgsposten, skulle besöka skolan igen den här veckan. Men besöket stoppades med kort varsel efter att Renblad blivit uppringd av Madeleine Hammarström, före detta nyhetschef på Värnamo Nyheter och tidigare chefredaktör för SSU:s numera nedlagda tidning Frihet.

– Han anklagas för att vara rasist, förklarar gymnasiechefen Karin Renblad för Nyheter Idag.

– När jag tittar på det han skriver så kan jag säga att han ger ett väldigt tvetydigt budskap som gör att du inte vet vare sig det ena eller det andra, fortsätter hon.

Gymnasiechefen menar att ett besök av Lamotte skulle kunna bryta mot skolans värdegrund. Hon kan inte peka på något konkret som Lamotte gjort eller sagt som hon anser är rasistiskt, istället påstår hon att blotta misstanken om att han skulle kunna vara rasist räcker.

– Jag kan inte stå där och säga att jag vet att han absolut inte är rasist, förstår du? säger hon.

– Jag kan inte säga att han är det ena eller det andra. Jag har tittat igenom det han har skrivit, men det betyder att jag varken kan försvara honom eller säga att de andra har fel.

I samtalet med Lamotte förklarar Renblad att hon även är rädd för negativ publicitet i form av ett ”drev” från media. Stefan Fels, nyhetsredaktör på Värnamo Nyheter, vill inte svara på om den rädslan är befogad och om man arbetat för att försöka stoppa journalistens besök på skolan.

– Det är en fråga du får ställa till henne, säger han till Nyheter Idag.

Han berättar dock att tidningen jobbat med en artikel där man kritiserar Lamottes besök.

– Vi skulle göra en förhandstext om hans besök nu på fredag och att det fanns olika röster som var kritiska, förklarar han.

Efter att Joakim Lamotte uppmärksammat det inställda skolbesöket på sin Facebooksida har flera upprörda personer hört av sig till Karin Renblad. Hon berättar att hon efter det stärkts i sin övertygelse om att det var rätt att ställa in besöket.

– Efter dagen idag med alla mejl jag fått från väldigt många olika människor så kan jag bara konstatera att det var rätt beslut, säger hon.

– Man ifrågasätter varför beslutet har fattats, man tycker jag är ryggradslös och det är si och det är så.

Nyheter Idag har utan framgång sökt Joakim Lamotte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag