Hallengren (S) om bristen på skyddsutrusning: ”Vi som samhälle måste känna ett gemensamt ansvar”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Måndag 11 maj 2020 2020-05-11
E-post 5061

Sveriges socialminister Lena Hallengren tycker inte att regeringen, svenska myndigheter eller regionpolitiker har ett särskilt ansvar för att personal inom äldreomsorgen saknar skyddsutrustning för coronaviruset. Istället menar Hallengren att ”vi som samhälle” bör ta ansvar.

På söndag kväll uppmärksammade SVT:s Aktuellt att äldreomsorg runt om i landet har brist på skyddsutrustning, och att personal sprider smitta bland de boende.

Men socialminister Lena Hallengren menar att det är ”vi som samhälle” som ska känna ”ett gemensamt ansvar” för den uppkomna situationen, inte regeringen, myndigheter eller ansvariga politiker på regional nivå.

– Vi som samhälle måste känna ett gemensamt ansvar för att vi inte har tillsammans rustat den här verksamheten bättre, för att vi inte har prioriterat medarbetarna där, deras arbetsvillkor, deras status, säger Hallengren till Aktuellt.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Men den 28 februari i år ansåg Hallengren att Sverige hade god beredskap för coronaviruset. Då besökte Hallengren Västmanlands sjukhus i Västerås och fick frågan av Sveriges Radio hur väl rustat Sverige är inför coronaviruset.

– När jag lyssnar till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen så får jag bilden att vi har en god beredskap, sade Hallengren till Sveriges Radio.

Den moderata politikern Richard Herrey är kritisk till Hallengrens svar.

Läs även: ”Man har ju slösat miljarder på ren skit, och kommer därför stå sämre rustade inför den här krisen”

Tidigare i år intervjuade Nyheter Idag Örebropartiets Markus Allard om bristen på skyddsutrustning inom vård och omsorg, och enligt Allard försöker svenska politiker fly undan sitt ansvar för situationen.

– De bär ansvar för vad som sker, även om de försöker undfly det. De vill ju lägga ned politiken för att de tycker det är jobbigt att få kritik, nu när det är skarpt läge. Men det är ju tvärtom, det här är en tid när vi bör trycka på ännu mer, sade Allard bland annat.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag