Hamas uppmanar till en ny intifada mot Israel

Foto: Ruptly
  • Torsdag 7 Dec 2017 2017-12-07
E-post 387

MELLANÖSTERN Hamas uppmanar till uppror mot Israel efter att USA uppgett att man tänker flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Allierade till USA är kritiska och många är oroliga att balansen i Mellanöstern rubbas av beslutet.

Efter att USA:s president Donald Trump uppgav att USA tänker flytta sin israeliska ambassad från Tel Aviv till Jerusalem uppmanar nu Hamas till en ny intifada mot Israel, uppger GP.

Palestinierna ska starta ett nytt protestuppror, en intifada, som reaktion på USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Flera nyhetsbyråer rapporterar att Hamas-ledaren Ismail Haniya gått ut med en uppmaning till uppror mot Israel.

Donald Trump varnades av många att beslutet att flytta ambassaden till Jerusalem skulle orsaka rubbning av den känsliga balansen i Mellanöstern. Många muslimer runt om i världen är djupt upprörda.

På torsdagsmorgonen höll israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett tal där han uppgav att flera andra länder har hört av sig och att de gärna också flyttar sina ambassader till Jerusalem.

Att flytta en ambassad är ett stort och kostsamt projekt. Det är osäkert om flytten hinner bli klar innan Trumps mandatperiod tar slut år 2021.

Två av USA:s närmsta allierade är extremt kritiska till utspelet. Turkiet och Saudiarabien har uttryckt att de ser utspelet som en rubbning av balansen i Mellanöstern.

”Kungariket har redan varnat för de allvarliga konsekvenser som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till”, heter det från det saudiska kungahuset enligt statliga medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag