Hammar Al-Saaid anhållen i sin frånvaro efter vårdbluff – hundratusen svenskar fick falska covidtest

Genrebild. Foto: dronepicr/CC BY 2.0
  • Söndag 20 jun 2021 2021-06-20
E-post 169

STOCKHOLM Läkaren Hammad Al-Saaid, 33, har tillsammans med två andra personer anhållits i sin frånvaro misstänkta för en omfattande vårdbluff med covid-19-test, rapporterar Expressen. Vårdbolaget ”Doktorgruppen” misstänks ha utfärdat falska testresultat för covid-19 till cirka 100 000 svenskar enligt misstankarna, och tre personer häktades för inblandning i härvan på lördagen.

Al-Saaid pekas ut som huvudman i det misstänkta bedrägeriet som omsatt många miljoner, då de omkring 100 0000 drabbade har betalat cirka 1 500 för tester med friskintyg som kunde visas upp vid resor från Arlanda.

Läs även: Här är medierna som avfärdade labbteorin om coronavirusets ursprung

Polisen misstänker emellertid att proverna inte har analyserats överhuvudtaget, och polisen har under veckan gjort razzior mot omkring fem lokaler som vårdbolaget använts i Stockholmsområdet.

I flera av lokalerna fick polisen tillkalla låssmeder eller borra upp låsen samtidigt som personer som bokat test dök upp enligt Expressen uppgifter.

Anställda på bolaget som påträffades av polis ska vara misstänkta i utredningen. Enligt uppgifter till Expressen har anställda uppgett att de tjänat mellan 120 och 130 kronor i timlön, samtidigt som bolaget gjorde miljonvinster på verksamheten.

Al-Saaid anhålls i sin frånvaro som misstänkt för bland annat grov spridande av smitta, grov framkallande av fara för annan och bedrägeri. Han är en entreprenör inom vården som bland annat varit med i Malou von Sivers program i TV4 år 2017 för att berätta om satsningen på vårdroboten Doktor Pepper som skulle ta blodtryck på patienter på hans vårdcentraler.

I mars i år rev Region Stockholm emellertid upp avtalen med hans bolag efter att kontroller på hans vårdcentraler under 2018 och 2019 visat brister i faktureringen och hanteringen av läkemedel.

Läs även: Ledde coronademonstrationen – vill sjunga segersånger med Danny Saucedo

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag