Hån och hat mot Einár efter mordet

Bild: Esse Carmback/CC BY 3.0/Faksimil Instagram
  • Fredag 22 okt 2021 2021-10-22
E-post

Efter mordet på rapparen Einár utsätts han för hat och hån på instagram och Wikipedia. Flera anonyma Instagramkonton har också lagt upp foton som sägs föreställa Einárs döda kropp. Einár hade tidigare kidnappats och förnedringsrånats, och rapparna Yasin Mahamoud och Havil Khalil har dömts till fängelse för delaktighet i brottet.

”Du blev rökt din horunge”, ”Han förtjänade det”, ”pissar på din ruttna döda kropp” och ”äntligen död” är bara några av de hånfulla och hatiska kommentarer som publicerats på rapparen Einárs Instagram efter att han mördats i Hammarby Sjöstad på torsdag kväll. Flera nystartade konton försöker också locka följare med att visa bilder på Einárs döda kropp.

Einars Wikipediasida utsattes under natten för hånfulla redigeringar. Bland annat har hans efternamn ”Grönberg” ersatts med ”Grönbög”, det anges att han ”dog av snus överdos”, att hans tidigare namn är ”bög” och hans nationalitet ”afgan”. Redigeringarna har raderats av moderatorer.

Läs även: Välkänd svensk rappare kidnappad och misshandlad – talar ut på Instagram

I april 2020 blev Einár, som egentligen heter Nils Grönberg, kidnappad, misshandlad och rånad, varefter förnedrande bilder från kidnappningen spreds på sociala medier. I juni i år dömdes rapparna Yasin Mahamoud och Havil Khalil till för delaktighet i kidnappningen.

Mahamoud fick tio månaders fängelse förberedelse till människorov, medan Khalil dömdes till två och ett halvt års fängelse för medhjälp till människorov och medhjälp till rån.

I april i år sköts Khalils bror ihjäl i Kista, och i låten ”Dansa” av Einár och artisten Adaam som släpptes under hösten rappar Einár raden ”efter du är gone, jag ser till att din bror blir jappt”, där ”jappt” eller ”jappad” är förortsslang för att bli knullad eller dödad.

Enligt flera uppgifter till Expressen hade Einár en hotbild mot sig innan mordet. Flera medier uppger på fredagen att Einár skulle ha vittnat i Svea hovrätt mot Vårbynätverket i nästa vecka. I tingsrätten vägrade Einár medverka, men i hovrätten beslutades att Einár skulle hämtas av polis för att höras under rättegången.

– Han ville inte medverka i hovrättsförhandlingarna, precis som han inte ville medverka i tingsrätten”, säger målsägarbiträdet Rodney Humphreys till Sveriges Radio.

Läs även: Dinamarca: Fattigdom bakom att rapparen Einár mördades

Läs även: SR-hyllad rappare häktad – misstänks för kidnappning av rapartisten Einár

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag