Han sågar Somalilands insatser för att uppnå självständighet

  • Måndag 27 nov 2017 2017-11-27
E-post 38

HARGEISA Nyheter Idag publicerar i en serie artiklar intervjun med Professor Ahmed Ismail Samatar, hjärnan bakom somaliländska partiet Kulmiyes politiska program, det parti som den segrande presidentkandidaten Muse Bihi Abdi tillhör.
–  Somaliländare är bokstavligt talat besatta av erkännandet, men ändå har de inte gjorts vad som krävs, säger Professor Ahmed Ismail Samatar till Nyheter Idag.

Somaliland anslöt sig till Somalia strax efter självständigheten 1960 för att 31 år senare lyckas bryta sig loss från Somalia. Sedan självständigheten från Somalia, 1991, har landet hållit sex politiska val varav tre varit presidentval.

Landet har lyckats vidhålla freden och en demokratisk utveckling i 26 år och fungerar i praktiken som en stat, men ingen nation i världen har ännu erkänt Somaliland.

Nyheter Idag besökte Somalilands huvudstad Hargeisa för att bevaka landets tredje presidentval, som slutade med att Muse Bihi Abdi tog hem segern.

Väl på plats fick vi tillfälle att intervjua det styrande partiets chefsideologi Professor Ahmed Ismail Samatar.

  Somaliländare är bokstavligt talat besatta av erkännandet, säger Professor Ahmed Ismail Samatar till Nyheter Idag.

 Men ändå har de inte gjort vad som krävs för att nå erkännande.

Så du är kritisk till hur man jobbat?

 Ja, mot alltihop!

 Om jag blev utbildningsminister imorgon och jag fick tillfälle att åka till Uppsala och där få möjligheten att hålla en föreläsning om Somaliland. En seriös föreläsning, som är intellektuellt stimulerande och givande. Då hade jag avslutat med en förfrågan om att jag vill att er regering och ert universitet hjälper oss med att göra våra universitet till bra institutioner med bra kvalitet. Det skulle gå på en två- eller treårsperiod, om man verkligen gav det tid och energi och fokuserade på vissa delar, inte allt. Jag tror att det skulle finnas ett stort intresse för något sådant i Uppsala. Det är ju ett av världens äldsta universitet och det kryllar av resurser och talanger så de har råd med en liten gåva här eller där förutsatt att det kan användas produktivt.

– Men för att man ska kunna lyckas med något sådant måste man se till att ha rätt sorts röst och strategi för att klara av det. Man kan inte bara säga ’okej vi ska åka till Sverige och sen ska vi åka till ett ställe som heter Uppsala  och vi ska berätta att vi är Somaliland och att vi försöker bygga ett land, hjälp oss’. De hör sådant där varje dag från världens alla hörn! Man måste ge de något att fastna för, de måste känna att det är värt det. För att lyckas med det måste man känna dem, känna till deras ömma punkter.

Läs mer om Samatars strategi för att få andra stater att erkänna Somaliland:

+ PLUS: ”Få det moraliska blodet att koka i dessa samhällen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag