Han vill driva hennes bageri i konkurs – ”Jag bryr mig inte”

Gerald Lindberg (t.v) och Sema Mehdi (t.h). Foto: Pressbild / Nyheter Idag
  • Lördag 9 maj 2015 2015-05-09
E-post

LINKÖPING Det var Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande Gerald Lindberg som tog beslutet om att stämma Ingeborgs Bageri om 650 000 kronor. Och han tänker inte backa trots att Bageriet inte går med vinst. – Jag bryr mig inte, förklarar Lindberg i telefonen.

Efter att Nyheter Idag besökte Ingeborgs Bageri i Linköping har berättelsen om konflikten mellan fackförbundet Livs och det lilla företaget kommit att växa allt mer. Häftig kritik har riktats mot Livsmedelsarbetareförbundet, inte minst från den borgerlige debattören Rebecca Uvell som i en rad inlägg på sin blogg kritiserat fackförbundet.

Ägarna till bageriet, Sema Mehdi och Ahmed Mehdi, riskerar att gå i konkurs om de förlorar i rätten. Fackförbundet stämmer företaget om 650 000 kronor för en uppsägning de menar var felaktig. Samtidigt menar bageriägarna att de inte haft något annat val än att säga upp den anställde då bageriet går med förslust.

Ovanpå detta har Sema Mehdi förklarat att den anställde slutade innan uppsägningstiden löpt ut då hon fick nytt jobb. Vidare har parterna tidigare mötts i rätten, efter en blockad, för att fackförbundet krävde att företaget skulle skriva under ett kollektivavtal. Den förhandlingen sköttes av lagman Ralf Larsson som medlade i konflikten.

”Jag bryr mig inte”

I samband med den medlingen styrkte bageriägarna för Ralf Larsson att de hade dålig ekonomi, något som Larsson i efterhand också medger i en intervju med Fria Tider. Av samma anledning bör fackförbundet själva känna till att uppsägningen med all sannolikhet också berott på dålig ekonomi och inte, som Livs hävdar, berott på att den anställde engagerat sig fackligt.

Dessa omständigheter är dock inget som Gerald Lindberg, andre ordförande i Livs, vill kännas vid. Över telefon är han tydlig med att de inte tänker backa med sin stämning, trots att medlaren Ralf Larsson kan intyga bageriets dåliga ekonomi.

– Jag bryr mig inte om vad Ralf säger, jag bryr mig inte om vad någon annan säger, förklarar Lindberg i telefon när Fria Tider påtalar att Ralf Larsson kan intyga bageriets dåliga ekonomi.

Tänker inte backa om kravet på 650 000 som riskerar driva bageriet i konkurs

Istället menar Lindberg att uppsägningen berott på att den anställde valt att engagera sig fackligt. Men ägaren Sema Mehdi poängterar att konflikten egentligen varit aktuell med den förre ägaren, som aldrig skrev kollektivavtal, och att hon och hennes bror köpt upp verksamheten och investerat pengar för att få bageriet på fötter igen.

Av samma anledning har flera kritiska röster höjts mot fackförbundets agerande och ägarna själva menar att det gått prestige i frågan. Sema Mehdi har förklarat tidigare för Nyheter Idag att den anställde själv ska ha bett fackförbundet att backa i den här konflikten, något som de inte är intresserade av att göra.

På en rak fråga om fackförbundet kan tänka sig att backa från stämningen och de ekonomiska kraven om 650 000 kronor, varav 250 000 ska gå till fackförbundet själva, förklarar Lindberg att det inte är ett alternativ i nuläget.

– Nej, inte i dagsläget. Vad Ralf säger, det får stå för honom.

Lyssna på vad fackförbundet Livs och Sema Mehdi har att säga om konflikten i videon nedan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag