Hanif Bali: Alliansen bör vara beredd att prata med SD

Hanif Bali (M). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 sep 2018 2018-09-12
E-post 3903

Samtala med Åkesson och lägg en Alliansbudget som är tilltalande för SD. Det är Hanif Balis recept för att säkra borgerligt regeringsinnehav. Men det hänger på att Lööf och Björklund är beredda att släppa sargen för att säkra att Kristersson blir statsminister. – Särskilt hos DN finns en tydlig anti-moderat linje, säger han.

Efter valnatten är svensk politik mer låst än någonsin. Varken de rödgröna eller Alliansen kan skapa en egen regering utan att riskera fällas av SD. Nyheter Idag har talat med moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali och han sticker inte stol med att Sverige befinner sig i ett svårt parlamentariskt läge.

– Tittar man på matematiken finns det inget som egentligen funkar. Blocken är superjämna och SD blir vågmästare.

Hanif Bali säger att talmannen i riksdagen ska lyssna med alla partier, inklusive SD, för att undersöka alla möjligheter för att få ihop en framtida regering.

– En M, SD och KD-regering räcker inte heller till. Det krävs att de liberala mittenpartierna bestämmer sig.

Vad tror du det landar i?

– Med tanke på att endast tio procent av centerväljarna vill se att man tar stöd av SD så lutar det åt att det bästa alternativet vore att få till en alliansregering, annars riskerar vi sitta med Stefan Löfven. Samtidigt har Annie Lööf gjort klart att hon inte tänker regera med Löfven.

Bali är tillbaka i ett väldigt låst läge och hur än resonemanget går måste något parti ge vika från tidigare löften om vilka de vill regera med.

– Någon måste släppa sargen, konstaterar han.

Så resonerar Bali om hur nästa regering kan se ut
Så vill Bali hantera Sverigedemokraterna
Hänvisar till kommuner där SD fått inflytande
Varnar för Dagens Nyheter: ”Tydlig anti-moderat linje”
Rådet: ”Ha is i magen”
Tänker fortsätta påverka partiet och bilda opinion

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag