Hanif Bali till attack mot vänsterdebattörer i tiggerifrågan: ”Klart han är en hycklare”

Hanif Bali tycker att vänsterdebattörer och regeringen hycklat om tiggeri. Foto: Nyheter Idag / riksdagen.se
  • Torsdag 25 jun 2015 2015-06-25
E-post 337

STOCKHOLM I en debattartikel från Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali utdelas stark kritik mot regeringen och debattörer på vänsterkanten angående frågan om tiggeriet. Bland annat får Eric Rosén, chefredaktör på Politism, hård kritik och anklagas för att hyckla. – Det är klart han är en hycklare, förklarar Bali i telefonen samtidigt som han erkänner att Moderaterna själva gjort mycket fel.

På torsdagen publicerade Dagens Samhälle en debattartikel från Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali. I den artikeln adresserar Bali frågan om tiggeriet och menar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet hycklar, då de tidigare anklagat Moderaterna för att ”fiska i grumliga vatten” och för att ”legitimera rasism” – samtidigt som de nu själva ansluter sig till samma linje.

”Det handlar om att regeringen ansluter sig till Moderaternas förslag där man kriminaliserar själva organiseringen av tiggeri och att det ska bli lättare att avhysa ockupanter från kåkstäder”, poängterar Bali i debattartikeln.

Vidare riktas stark kritik mot debattörer på vänsterkanten och en som namnges i Balis artikel är chefredaktören Eric Rosén på sajten Politism. Bali menar att Rosén hycklar då han tidigare kritiserat Moderaterna hårt för deras hållning i frågan om tiggeri samtidigt som samma förslag ”välkomnas” av densamme när det kommer från Socialdemokraterna.

När Nyheter Idag ringer till Hanif Bali står han fast vid sin kritik mot Politism och Socialdemokraterna. Samtidigt är han öppen med att Moderaterna själva kan ha gjort fel i ett antal politiska frågor och att man helt enkelt får erkänna detta.

Du skriver att Eric Rosén på Politism hycklar?

– Det är klart att han gör. Som chefredaktör lyfter han upp den artikeln där Moderaterna kallas för rasister och massa okvädningsord enbart för att vi föreslog en kriminalisering av organisering och en kriminalisering av utnyttjande. Den kritiken mot Moderaterna hyllade han samtidigt som han har väldigt milda kommentarer när Socialdemokraterna och Miljöpartiet föreslår exakt samma sak. Det är klart han är en hycklare.

Förslaget om att förbjuda organiserat tiggeri förutsätter i någon mening att det finns organiserat tiggeri. Men det har varit olika bud i den frågan tidigare från Alliansen…

– Det här är en klassisk felhantering av frågan. Istället för att bara anta att om det finns en person som blir utnyttjad så måste vi ha lagstiftning och verktyg på plats för att kunna göra någonting åt det. Acceptera det, göra någonting åt det och ha en sakdiskussion om vad som är den bästa modellen.

– Här var Sverigedemokraterna väldigt tidigt ute på banan och ville ha totalförbud, visumtvång och utvisningar som en lösning. Men istället för att ha en sakdiskussion om att folk kan bli utnyttjade, så började man istället att ifrågasätta verkligheten.

Bali menar att det är dumt att hantera frågor på det viset. Det hörs tydligt på hans resonemang om att han i någon mån vill göra upp med ett debattklimat som kommit att präglas av ”politisk korrekthet” och om vad man kan prata om och inte.

– Då vinner Sverigedemokraterna sakdiskussionen, de kan bara luta sig tillbaka och vänta till att det kommer tillräckligt många fall där människor blir utnyttjade. Tills de får rätt helt enkelt.

Plötsligt äger Sverigedemokraterna hela frågan då?

– Ja, och det här har inte endast varit i den här frågan utan på punkt efter punkt. Delvis var det en diskussion om migrationsfrågan, som kanske är det bästa exemplet, där de sa att volymerna påverkar vårt mottagande samtidigt som det förnekades av andra.

– Samtidigt går regeringen ut nu och säger att våra system är ansträngda eftersom vi har så höga volymer. Då behöver inte Sverigedemokraterna ens vinna en sakdiskussion, utan de behöver bara vinna på att göra en verklighetsbeskrivning.

Kommer vi se någon förändring i Moderaterna i de här så att säga ”känsliga” frågorna? Att man kanske hamnar lite närmare den verklighetsbeskrivning som Sverigedemokraterna har?

– Jag vet inte… Det vi har gjort är att vi har släppt en ny migrationspolitisk rapport idag med ett 60-tal förslag om vad vi vill göra. Men för oss handlar det inte om att vi vill närma oss Sverigedemokraterna, eller något annat parti. Det handlar om att genuint, våga vända på varenda sten, våga ifrågasätta våra tidigare sanningar och våga titta på de reella samhällsproblem som finns i Sverige idag.

Nyligen fick Sverigedemokraterna otroliga 22,1 procent i en mätning från opinionsinstitutet Sentio. Det är lätt att tro att dessa siffror påverkar Allianspartierna i frågor som rör exempelvis migration och tiggeri, men Bali menar att det inte nödvändigtvis har med saken att göra att det nu hörs en helt annan retorik i frågorna.

– Anledningen till att man ska göra det är inte för att man förlorat väljare till det ena eller andra partiet, utan för att det är det intellektuellt hederliga sättet att bedriva politik. Nämligen att inte positionera sig beroende på vad den ena eller andra tycker, utan istället baserar sin politik på vad man genuint tror är den bästa lösningen på dagens problem.

Men med en sådan linje är det väl inte helt otänkbart att ni får kritik för att vilja legitimera Sverigedemokraterna i vissa frågor, exempelvis tiggeriet?

– Men här… tiggerifrågan är det bästa exemplet tycker jag. Nämligen att vi ser ett reellt problem, som är verkligt och vi adresserar det. Och då blir vi anklagade för att bekräfta Sverigedemokraternas världsbild. Vi ska inte rygga tillbaka för sådana anklagelser, för det är skitsnack alltihop. Till och med regeringen och Miljöpartiet anslöt sig till denna linje lite senare.

– Det visar att det bara är taktik från vänstermedia, taktik från deras fotsoldater på Twitter, på Facebook och sociala medier för att göra Moderaterna skotträdda för att adressera verkliga samhällsproblem.

Men om man skulle vara lite självkritisk. Situationen med den här debatten, med ett krig om verklighetsbeskrivningen, har inte Moderaterna bidragit själva till den i någon mån?

– Jo absolut. Absolut. Det är också något jag tror att vi som parti måste komma underfund med, att det finns inget fel i att säga att man gjort fel. Väljare uppskattar det, tycker det är genuint.

Nyheter Idag har talat med Eric Rosén på Politism. Han avböjer att kommentera kritiken från Hanif Bali.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag