Hanif om bostadskrisen: ”Om någon bygger en dödsstråle ska det gå att överklaga”

Det ska bli enklare att bygga, men om grannen bygger en dödsstråle ska det gå att överklaga i domstol menar Hanif Bali (M). På bilden ser vi en dödsstråle från Electrolux samt en glad Hanif.
  • Fredag 13 nov 2015 2015-11-13
E-post 61

SVERIGE Det är tydliga besked från Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali om vad som måste till för att det ska byggas mer bostäder. Frågan är högaktuell när allt fler människor flyttar till Sverige samtidigt som bostadspriserna trycks uppåt. – Avreglera plan- och bygglagen, säger Bali till Nyheter Idag.

Allt fler oroar sig över att en bostadsbubbla kan bli verklighet och röster höjs för att göra det svårare att låna pengar, som ett sätt att dämpa risken för fortsatt ökande priser. Men frågan är om det hjälper att ställa tuffare krav på bankerna, i botten handlar problemet om att det är en brist på bostäder.

Tidigare på fredagen talade Nyheter Idag med Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling och han berättade att han är kritisk till allt fler förslag om att reglera marknaden. Det kan handla om slopat ränteavdrag eller högre krav på att låntagare ska amortera i högre takt.

– Det som finns i luften är en otrolig mängd politiska utspel om både den ena och den andra frågan. Det är klart att politikerna med åtgärder kan sätta upp hinder så att folk inte har råd eller inte kan köpa bostad, sade Sjöholm till Nyheter Idag.

Hanif Balis recept: Avreglera mer

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har länge engagerat sig i frågan om bostadsmarknaden och han är kritisk till att det inte går att bygga mer bostäder. Men det är inte byggbolagen han kritiserar, det är ett regelverk som gör det för enkelt att stoppa planer på nya bostäder.

– Avreglera plan- och bygglagen, säger han kort och gott på frågan om hur bostadskrisen ska lösas.

– Man kan avskaffa detaljplanerna och istället ha planområden. Det man säger är att inom den här zonen är det bostadsbebyggelse. Då får inte politiker hoppa in och bestämma var, hur och på vilket sätt det ska byggas.

Istället är det markägaren själv som får bestämma över vad som byggs på den egna marken. Men även om Bali får som han vill kommer det i fortfarande vara möjligt att stoppa olämpliga byggen i bostadsområden. Om exempelvis någon vill bygga en dödsstråle, alltså en sådan där maskin som används i Star Wars, så ska oroliga grannar i framtiden kunna stoppa det i domstol.

– Om någon bygger en ”death ray” bredvid ett hem, så kanske man inte vill ha det. Eller om det kränker ett specifikt objektivt miljövärde, då blir det så att domstolen kan pröva detta och sen ge avslag. Men nu funkar det som så att politikerna prövar först om du får bygga eller inte, sen går en eventuell överklagan till domstol.

Det är alltså det första steget som handlar om att övertyga politiker om att man ska få bygga överhuvudtaget, som Bali vill kapa bort. På så sätt förenklar det handläggningen för en markägare som vill bygga bostäder på sin mark.

– Regeringen har en plan för nya energiregler för bostäder, vilket jag anser om de klubbar igenom det, bryter mot den migrationsöverenskommelse vi har haft. I den står det att vi ska avreglera byggandet, alltså att vi ska göra det enklare att bygga. De här nya reglerna kommer göra det svårare att bygga, då måste man bygga enligt en viss miljöklass och energiklass och så vidare.

Du menar att det kommer driva upp priserna på bostäder?

– Absolut, extremt mycket. Det kommer göra det komplext att bygga. Det är en form av protektionism för både byggbolag och byggarbetare från Sverige. Det leder till att exempelvis tyska byggbolag, som inte vet hur man bygger exakt efter svenska regler, de kommer inte kunna konkurrera på den svenska marknaden.

Upplever du att ni har en samsyn i Alliansen i de här frågorna?

– Ja det gör jag. Men samtidigt, när det kommer till kritan, säger vissa att kanske miljömål är väldigt viktigt för andra partier och så vidare. Då blir det ju inte bra, plus att många partier tycker om mycket lokalt självbestämmande, att varenda kommun-nisse ska tycka till om hur en fasad ska vara eller hur långt det ska vara mellan tvättstugan och lägenheten.

– Det är också en målkonflikt. Någonstans måste politikerna ta ett steg tillbaka.

Vad gäller kreditmarknaden är Bali inne på samma linje som Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling. Att ytterligare reglera vem som ska få låna pengar löser ingenting, istället är det fler bostäder som måste vara lösningen enligt riksdagsledamoten.

– Problemet är inte att för många människor har tillgång till krediter. Problemet är att de som har tillgång till krediter har tillgång till väldigt mycket krediter och så finns det ett gäng som inte har tillgång till några krediter alls. Det är väldigt digitalt och sådär. Bostadspriserna rusar inte i höjden för att folk köper på spekulation, utan folk köper till eget nyttjande. Vad folk vill ha är ett bra boende.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag