Här anländer Rysslands toppmoderna luftvärn som ska skrämma Turkiet

Här anländer S-400 till Syrien. Foto: Faksimil Youtube / Ruptly.tv
  • Fredag 27 nov 2015 2015-11-27
E-post 537

SYRIEN Nu tar Ryssland krafttag mot Turkiet med hjälp av luftvärnsystemet S-400 som nu är på plats i Syrien. Det är en tydlig markering mot Erdogan efter att ett turkiskt F-16 sköt ner ett ryskt SU-24 på gränsen mellan Syrien och Turkiet. Här är allt du behöver veta om S-400.

Efter att Turkiet sköt ned ett ryskt Su-24 nära gränsen mellan Turkiet och Syrien har tongångarna varit höga från Ryssland. President Vladimir Putin har kallat händelsen ett ”hygg i ryggen” och menar att händelsen är en ren provokation. Turkiet å sin sida hävdar att det ryska planet kränkte turkiskt luftrum.

Sätter in avancerat luftvärn

Ryssland har haft förmåga till luftvärn i Syrien tidigare genom närvaron av missilkryssaren Moskva som befinner sig i medelhavet. Nu stärks förmågan kraftigt efter att Ryssland stationerat S-400 på plats i Syrien. Det är ett mycket avancerat luftvärn med räckvidd på upp till 400 kilometer.

Nato kallar systemet för SA-21 Growler och det är ett system som normalt uppfattas som synnerligen kompetent. Från Syriens västkust når S-400 en bra bit in i Turkiet, en stor del av Syrien men kan även teoretiskt nå de norra delarna av Israel. Systemet har även förmåga att bekämpa ballistiska robotar där den maximala hastigheten för S-400 är hela Mach 14, vilket motsvarar 17 000 kilometer i timmen.

Ryssland har även varit tydliga med att de avser använda S-400 eller missilkryssaren Moskva om Turkiet, eller något annat land, avser nedkämpa Ryska flygplan i Syrien.

Nedan ser du en video där S-400 anländer till Syrien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag