Här är kommunen där politikerna SÄNKER sina löner

Foto: Flickr
  • Måndag 26 Nov 2018 2018-11-26
E-post 243

SOLLEFTEÅ För att hantera det minskade budgetutrymmet i Sollefteå kommun har de lokala politikerna valt att sänka sina löner. Det är lokalpartiet Västra initiativet som driver frågan och lyckats få med sig V och C.

Lokalpolitikerna i Sollefteå kommun sänker sina löner för att visa solidaritet med kommunens svåra ekonomiska läge, det uppger Nordsverige.

Det är framförallt lokalpartiet Västra initiativet som drivit på frågan men VI har lyckats få med sig Vänsterpartiet och Centern nu. I valet 2018 blev VI tredje största parti i kommunen med 18,6 procent.

Kommunen har ett svårt ekonomiskt läge och skattetillväxten de kommande åren ser svag ut. Kommunen har redan minskat antalet invånare med 200 under 2018, något som ger en stor negativ effekt på budgeten för 2019.

– Det blir en tuff tid ekonomiskt i kommunen kommande år, därför tvingas vi vara återhållsamma i kommande budget för att hålla oss inom ramen för vad som kommunens ekonomi tillåter. Vi har gjort allt för att försöka dra ner så lite som möjligt på golvverksamheten, säger Västra initiativets Birgitta Häggkvist till Nordsverige.

VI har lyckats fått igenom en sänkning av inte bara politikerarvoden utan också partistöden. Istället för den obligatoriska lönehöjningen för lokalpolitikerna kommer arvodena sänkas med tre procent.

– Vi sänker mandatstöden till de politiska partierna med drygt 11 procent och vi sänker även arvodena till de månadsarvoderade politikerna med omkring sex procent. Vi som politiker måste föregå med gott exempel. Nu när kommunen står inför svårare tider måste tydliga besparingar göras i de politiska verksamheterna. Kärnverksamheterna måste prioriteras, säger Centerpartiets Johan Andersson till Nordsverige.

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Tycker du att fler politiker borde sänka sina löner?
1694 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag