Här är Rysslands nya superstridsvagn ”Armata”

Nya plattformen "Armata" med påbyggnad i form av stridsvagn. Foto: Youtube
  • Söndag 22 feb 2015 2015-02-22
E-post 1075

RYSSLAND Nu har bilder publicerats på Rysslands senaste stridsvagnsplattform ”Armata”. Det är en kraftigt moderniserad plattform där den intressantaste påbyggnaden har ett 125 millimeters eldrör, men även mycket annat i den helt nya generationens stridsvagn.

Armata är i grunden en plattform som kan användas för olika typer av påbyggnader. Den kanske mest intressanta versionen är i utförande som stridsvagn där den enligt RT ska vara bestyckad med ett slätborrat 125 millimeters eldrör. Mynningshastigheten uppges vara kraftigare än motsvarande 120 millimeters eldrör hos Leopard 2, en stridsvagn som används av svenska försvaret.

Men det slutar inte där. Det ska även finnas ett tillval av ett 152 millimeters eldrör, vilket torde vara det kraftigaste som någonsin monterats på en stridsvagn.

Endast två personer i besättningen

De mest intressanta detaljerna med den nya plattformen hittar vi dock inte i eldkraft. Vagnen ska kunna manövreras av endast två personer, uppger RT. Den tyska stridsvagnen, Leopard 2, som Sverige använder, kräver en besättning på fyra man, varav tre sitter i tornet. I Armatavagnen sitter i stället de bägge soldaterna i vagnens chassi, väl skyddade från ammunitionsutrymmen.

På bilderna som syns i en youtubevideo är stridsvagnen mycket lågbyggd, något som är typiskt för ryska stridsvagnar. Trots det lågbyggda tornet syns sekundära vapen monterade, med egen individuell förmåga till elevation. Enligt uppgifter ska det handla om en 30 millimeters kanon som kan användas för att bekämpa lågt flygande farkoster, exempelvis helikoptrar. Även en 12,5 millimeters automatkanon ska vagnen vara utrustad med.

Förutom kraftig vapenbestyckning uppges stora delar av systemen i vagnen vara automatiserade. Tidigare ryska stridsvagnar har exempelvis låtit laddningen av eldröret ske automatiskt, till skillnad från Leopard 2 där detta görs manuellt.

Hittills ska ett 20-tal vagnar redan ha byggts för utvärdering och RT rapporterar att Ryssland bedömer behovet till 2300 vagnar totalt. Varför Ryssland har ett behov av tusentals stridsvagnar det närmaste året framgår dock inte i rapporteringen.

I nedan video ser du renderade bilder på den nya plattformen ”Armata”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag