Här är Sveriges Radios raderade test av ”vitt privilegium”

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Facebook.
  • Lördag 8 aug 2020 2020-08-08
E-post

Har du ”blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning”? Om inte så beror det på ”vitt privilegium”, enligt ett test som P4 Gävleborgs Facebooksida publicerade på torsdagen. Inlägget har nu raderats, och enligt P4 Gävleborgs kanalchef Kerstin Carlsson raderades inlägget på grund av de ”hatiska kommentarer” som inlägget fick.

På torsdagen publicerade P4 Gävleborg ett Facebook-inlägg där läsarna skulle testa sitt vita privilegium, något Samhällsnytt var först med att rapportera.

Testet gick ut på att man skulle hålla ut en hand med alla fingrar uppe. Sedan skulle man ta ned ett finger för varje påstående man kände igen sig i.

Ju fler fingrar man efter avslutat test hade uppe, desto mer vitt privilegium hade man enligt testet.

Bland annat skulle man svara på frågan om man ”blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning” eller ”bemötts med hat eller ilska av en främling”.

Inlägget undertecknades av de fyra reportrarna Wenda, Patricia, Liss och Kasper, och på lördagen hade inlägget raderats från P 4 Gävleborgs Facebooksida.

P4 Gävleborgs raderade inlägg

Vill du ta reda på hur privilegierad du är enbart på grund av din hudfärg?

GÖR DÅ VÅRT TEST: Hur privilegierad är du?

Under fredagen ska vi tillsammans med dig som lyssnar lära oss mer om hur det är att vara svart i Gävleborg. Vi ska få höra vittnesmål från gävleborgare som är svarta men också höra experter reda ut vad Black Lives Matter-rörelsen handlar om och om hur rasism påverkar vår hälsa.

Börja med att hålla upp fem fingrar. Sen tar du ner ett finger i taget för varje påstående som du känner igen dig i. Redo?

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle här hemma i Sverige fått glåpord riktad till dig som handlar om färgen på din hud eller ditt ursprung.

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle här hemma i Sverige bemötts med hat eller ilska av en främling.

– Ta ner ett finger om du som vuxen vid nått tillfälle blivit bevakad av vakter eller personal så fort du gått in i en affär.

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning.

– Ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle här hemma i Sverige varit orolig för din egen säkerhet enbart på grund av din hudfärg.

Har du några fingrar kvar uppe i luften? Det, mina vänner, är vitt privilegium.

Dela gärna med dig av hur många fingrar du fick ta ner i vårt kommentarsfält, antingen genom en selfie eller använd en hand-emoji med rätt antal fingrar uppe.

/ Wenda, Patricia, Liss & Kasper

Läs även: Sveriges Radio: ”Rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”

”Vi tog bort undersökningen eftersom vi ville vara med i dialogen som uppstod och vi hade helt enkelt ingen som kunde vara det under natten. Inläggen i den innehöll hatiska kommentarer mot både grupper och enskilda personer och spridning av den typen av diskussionsklimat vill inte jag att vi som P4-kanal bidrar till” skriver Kerstin Carlsson, kanalchef på P4 Gävleborg, till Nyheter Idag.

Carlsson har tidigare försvarat publiceringen i Samhällsnytt, där hon säger att testet inte är politiskt.

– Om det handlar om diskriminering eller hudfärg så behöver man ju inte koppla det till politik. Det är ju inte det vi har gjort, säger Carlsson till Samhällsnytt, och tillägger att ”det är ju olyckligt” om läsare har tolkat testet politiskt.

– För det är ju inte heller meningen. Vi har ju inte tagit någon partipolitisk ställning genom att göra den publiceringen, säger Carlsson.

Sveriges Radio finansieras av skattebetalarna via en obligatorisk public service-avgift.

Läs även: ”Swishhoror” – Sveriges Radios programledare hånar journalister som finansieras med Swish

Läs även: Medieanalytiker: ”Lyssnarna lämnar Sveriges Radio i strid ström”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Bör dagens SVT och SR läggas ner?
3608 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag