Här attackeras människor med nyårsraketer mitt i Malmö

  • Söndag 1 jan 2017 2017-01-01
E-post

MALMÖ Dramatiska videobilder visar hur individer skjuter raketer rakt in i folksamlingar på Möllevångstorget vid tolvslaget på nyårsafton. Trots att polisen närvarade med flera patruller kunde ingen gripas. – Jag såg en kvinna som hade blivit träffad av någon raket så hon föll omkull. Det var obehagligt att se, berättar Jash Doweyko-Jurkowski som befann sig på platsen.

Det var scener som hämtade från krigets Syrien som mötte nyårsfirare i centrala Malmö. Videobilder från tolvslaget inatt visar kaoset när människor tvingas fly undan nyårsraketer som åker rakt in i folkmassor. Nyheter Idag har talat med Jash Doweyko-Jurkowski som befann sig på Möllevången i centrala Malmö.

– Det var massor av festande människor och barnfamiljer, men det blev stundvis otäckt när vissa sköt rätt mot folkmassorna. I synnerhet med tanke på att det fanns små barn där. Men stämningen var trots detta god, säger han.

På videobilderna syns en kvinna ligga på marken och personer i närheten skyndar fram för att hjälpa henne.

– Ibland smällde det precis bredvid en så att man fick tinnitus och vid något tillfälle såg jag en kvinna som hade blivit träffad av någon raket så hon föll omkull. Det var obehagligt att se.

Polisen: Svårt att gripa de som skjuter raketer på folk

När Nyheter Idag talar med Calle Persson, presstalesman polisen region syd, förklarar han att det sett ut såhär de senaste 15-20 åren i Malmö. Och nyårsnatten var hektisk, många brott rapporterades in till polisen.

– Det har varit en del bränder, misshandel, personrån och en hel del inbrott, säger Persson.

Polisen närvarade vid Möllevångstorget med ett flertal polispatruller. Videobilder visar hur polisbussar kör fram och tillbaka över torget. Men samma videobilder visar att någon ordning lyckades inte polisen upprätthålla. Och enligt Persson är det svårt att lagföra de individer som skjuter in i folksamlingar.

– Om det är möjligt vill vi såklart gå in och gripa personen. Men det är alltid ett taktiskt övervägande för den patrullen som är ute, om det är möjligt att avgöra vem som i en klunga av personer skjutit in i en annan klunga. Det är svårt att jobba på platsen.

Hur är arbetsmiljön för polisen i de här situationerna?

– Den är ansträngd såklart med tanke på alla raketerna som skjuts och allt folk som är i rörelse. Men jag har inte hört något om raketer som skjutits mot polisbilar, säger Persson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag