Här demonstrerar de på första maj för rätten att bära slöja

  • Måndag 1 maj 2017 2017-05-01
E-post

STOCKHOLM ”Min slöja, mitt val”, skanderar en grupp kvinnor i slöja i syndikalisternas första maj-tåg i centrala Stockholm. Protesterna sker bara dagar efter att 23-årige Aye Alhassani uppmärksammats i medier då hon nekats jobb hos flygbolaget SAS med anledning av att hon bär slöja.

Frågan om rätten att bära slöja på arbetsplatsen har kommit att bli en ny konfliktyta i Sverige efter att flera medier uppmärksammat att 23-årige Aye Alhassani nekats anställning hos flygbolaget SAS. Anledningen är att Alhassani bär slöja, något som flygbolaget menar strider mot deras klädkod.

– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka sig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ, förklarade tidigare Aye Alhassani till SVT Nyheter.

Kritiker menar att agerandet från SAS sida utgör diskriminering. Men frågan är långt ifrån självklar. Den liberale debattören Sakine Madon förklarar i en ledare publicerad hos lokaltidningen VLT att beslutet från flygbolagets sida inte är en form av diskriminering.

”På sin fritid är man fri att klä sig som man vill, på jobbet har man det inte. Aye Alhassani som inte fick jobbet på Arlanda har rätt att vara besviken på SAS, men företaget har inte diskriminerat henne”, summerar Madon.

Och under första maj uppmärksammades frågan av en grupp slöjbeklädda kvinnor som demonstrerade för rätten att bära slöja. ”Min slöja, mitt val”, löd slagorden när de demonstrerade i Syndikalisternas demonstrationståg på första maj i Stockholm. Ett av budskapen löd ”Få sparken för sitt utseende = EU 2017”.

På en annan skylt stod det ”My hijab = Not your business”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag