Här demonstrerar kurderna för frihet: ”Krossa Islamiska staten”

  • Söndag 1 Nov 2015 2015-11-01
E-post 231

STOCKHOLM Under söndagen pågick en stor demonstration i centrala Stockholm där drygt 500 personer krävde ett fritt Kurdistan. Demonstrationen firade bland annat att den kurdiska staden Kobane tagits tillbaka från terrorstaten ISIS. – Kobane är en stad där man har befriat mänskligheten mot ISIS, säger en av demonstranterna.

Söndagen har varit dramatisk på många sätt. Samtidigt som Turkiet höll val, där president Erdogans parti AKP fått egen majoritet, demonstrerade kurder och människor från vänstergrupper i centrala Stockholm för ett fritt Kurdistan. Särskilt lades tyngdpunkt på staden Kobane som blivit befriad från terrorstaten ISIS av kurdiska styrkor för ganska exakt ett år sedan.

Slagord mot ISIS

I den drygt 500 man starka demonstrationen ropades slagord om att krossa den islamiska statens terror och om att befria Kurdistan. På en stor röd banderoll stod det skrivet på engelska: ”Solidarity with Kobane”.

– Kobane är en stad där man har befriat mänskligheten mot ISIS. För oss är Kobane en symbol för hela Rojava, berättar en demonstrant på platsen.

Även flera grupper från den politiska vänsterkanten fanns på plats och exempelvis Rättvisepartiet Socialisternas veckotidning Offensiv delades ut på platsen. Men även människor från USA ska ha deltagit i demonstrationen, berättar vår fotograf som själv är från Kurdistan.

Staden Kobane en symbol för Rojava

Rojava betyder västkurdistan och är en autonom region i norra och nordöstra Syrien. Det är i detta område som staden Kobane ligger, en stad där över 300 000 människor tvingats fly från på grund av ISIS innan staden blev befriad av kurdiska styrkor.

– Trots att ISIS är farliga har folket i Kurdistan bevisat att de går att besegra, säger Hazhir Sepehraddin, kurd från Iran.

Sepehraddin berättar att han vet hur det är att leva i ett samhälle som präglas av islamism, ett systen han är djupt kritisk emot. Istället vill han se ett fritt och demokratisk Kurdistan där exempelvis sharialagar lyser med sin frånvaro.

– Vi kommer aldrig acceptera en islamisk stat i Kurdistan. Vi vill ha ett fritt Kurdistan. Jag är personligen från den iranska delen av Kurdistan och vi har upplevt den islamiska regimen Iran som ockuperat vårt land och tvingat oss att leva under Sharialagar. Det är den värsta lagen som finns i världen. Kurder, särskilt de kurder som tror på demokrati och sekularism kommer aldrig acceptera Sharia som lag, utan det är demokrati som gäller.

Delar av det område som anses utgöra Kurdistan ligger i Turkiet, ett land som är fientligt inställt till kurder. Med dagens söndagens valresultat i Turkiet, där AKP fått en majoritet av rösterna, befaras situationen fortsatt bli än svårare för de kurder som drömmer och kämpar för ett eget, fritt Kurdistan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag