Här deporteras flyktingarna från Grekland tillbaka till Turkiet

  • Fredag 8 apr 2016 2016-04-08
E-post 484

TURKIET Nu har deportationerna av flyktingar från Grekland till Turkiet kommit igång. Nya videobilder visar hur en båt lastad med flyktingar anländer till staden Dikili i västra Turkiet. Deportationerna till Turkiet är en del i det nya avtal som EU och Turkiet kommit överens om.

Den 18 mars berättade Aftonbladet att EU och Turkiet kommit överens om ett avtal för att få kontroll på flyktingströmmarna från Turkiet mot Europa. Under hösten 2015 kom rekordmånga flyktingar till Grekland för att sedan söka sig genom balkan vidare mot Tyskland och Skandinavien.

Avtalet med Turkiet bygger på att flyktingar ska kunna deporteras från Grekland tillbaka till Turkiet. I gengäld vill Turkiet se nya förhandlingar om ett EU-medlemsskap. Utöver det får Turkiet också motsvarande närmare 30 miljarder under de närmaste två åren. Ett annat krav från Turkiets sida var även att turkar ska kunna resa visumfritt till EU-länder.

Tiden fram till att avtalet har börjat gälla, och särskilt under hösten förra året, färdades hundratusentals flyktingar med hjälp av flyktingsmugglare över medelhavet till Grekland – många gånger i undermåliga båtar och fartyg. Flera medier har rapporterat om båtar som förlist och flyktingar som omkommit på medelhavet. Det nya avtalet väntas ge effekten att de farliga resorna ska minska och att incitamenten att ta sig över medelhavet med hjälp av flyktingsmugglare ska minska.

Men avtalet med Turkiet är inte helt okontroversiellt. Flera kritiska röster har höjts mot att sluta avtal med Turkiet, ett land som anklagas av allt fler för att vara auktoritärt. En vanlig kritik är även att EU låter sig utpressas av Turkiet genom att gå med på ett avtal där Turkiet får stora summor pengar och möjlighet att åter diskutera ett EU-medlemsskap.

En av de organisationer som kritiserar Turkiet är Amnesty International. I en rapport berättar de att Turkiet i sin tur deporterar flyktingar tillbaka till krigets Syrien, något de menar är en följd av det avtal som upprättats mellan EU och Turkiet.

– Istället för att pressa Turkiet om att förbättra skyddet för syriska flyktingar ger EU i själva verket incitament för motsatsen, säger John Dalhuisen från Amnesty International.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag