Här drar Irma in över Karibien – mest kraftfulla atlantiska orkan som någonsin uppmätts

Foto: NasaFoto: Nasa
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 1

KARIBIEN Orkanen Irma drog idag på morgonen svensk tid in över Karibien, rapporterar AP. Irma beskrivs som den mest kraftfulla atlantiska orkan som någonsin uppmätts.

Orkanens öga passerade klockan 07:47 svensk tid över Barbuda, en av öarna längst öster ut i Karibien med drygt 1 600 invånare. Taket på öns polisstation uppges ha slitits av i den kraftiga vinden och polismännen fick söka skydd undan ovädret på brandstationen.

Även grannön Antigua, med drygt 80 000 invånare, är hårt ansatt av orkanen. Myndigheterna har i ett uttalande som avslutas med ”må Gud bevare oss” uppmanat invånarna att söka skydd. Antigua och Barbuda utgör tillsammans en egen stat med samma namn.

Orkanen räknas som en kategori 5-orkan, vilket är kategorin för de mest kraftfulla orkanerna. Irma tycks nu ha siktet inställt på Puerto Rico och fortsätter därefter troligen i riktning mot Florida i USA.

Floridas guvernör Rick Scott har kallat in 7 000 nationalgardister som från fredag ska stationeras ut runt om i delstaten. Undantagstillstånd har dessutom utlysts i hela Florida.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att man nu förbereder sig för att orkanen kommer drabba USA. ”Mitt team, som har gjort, och gör, ett så bra jobb i Texas, finns redan på plats i Florida”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag