Här drar polisen vapen – Pistolhot under svartsjukedrama i Askim

Polis ingrep i ett "svartsjukedrama" i Askim, Göteborg under eftermiddagen. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 8 maj 2016 2016-05-08
E-post

GÖTEBORG Under kvällen ingrep polis i ett svartsjukedrama i Göteborg. Svartsjukedramat kulminerade när en av de inblandade drog vapen. – Vi måste handla utifrån att det kan vara ett äkta vapen., säger Göteborgspolisen till Nyheter Idag.

Polisens gripande skedde även det med dragna vapen.

Enligt polisens ledningscentral i Västra Götaland rörde det sig om ett olaga hot. Den misstänkte förövaren är en medelålders man. Vid 17-tiden fick polisen ett larm om ett relationsgräl på en pizzeria i det välbärgade området Askim i Göteborg. På polisens ledningscentral bekräftar man att det rört sig om vapenhot. Vapnet beslagtogs vid gripandet av mannen, troligen rör det sig om en ”soft air gun”, vilket förvisso inte ändrar brottsrubriceringen.

– Det blir olaga hot ändå. Det ses utifrån synen hos den som blir hotad, den blir ju skrämd och det är inte lätt att se skillnad mellan ett riktigt vapen och en soft air gun. Det är nästan omöjligt, säger polisens talesman Anki Larsson, befäl på ledningscentralen.

Gripandet ska ha gått lugnt till.

Vakthavande befäl Johan Olsson bekräftar att det rörde sig om ett relationsbråk.

– Det är ett relationsbrott där det bråkats och där det är en person som är gripen. Ärendet som sådant kom in till oss 16:39.

– Riktigt vad som har hänt vet jag inte. De har bråkat och det har tjafsats fram och tillbaka och och så har det dragits fram någon form av vapen eller vapenliknande föremål som uppfattats som vapen. Med detta så kommunicerade vi med personal som åkte ut och en person kunde gripas.

Enligt Olsson har polisen inte varit hotad vid gripandet.

– Polisen har icke blivit hotade, inte alls, utan det är bara personer i det här svartsjukedramat.

Hur gick själva gripandet till?

– Han gick ut självmant ur den här pizzerian då, så det var inga konstigheter överhuvudtaget. Fallet är överlämnat till krimjouren. Jag vet inte vad han har sagt eller om han är hörbar.

Vid gripandet visste polisen inte vad det rörde sig om för vapen.  När Nyheter Idag kommer i kontakt med Lars Tegenfeldt som är krimjour för kvällen har de konstaterat att det inte var ett ”riktigt” vapen.

– Det var väl inget riktigt vapen då utan något som liknade en soft air gun. Men om människan upplever det som ett riktigt vapen så kvarstår brottsmisstanken såklart, men det blir ju inget vapenbrott i den bemärkelsen, det är inget tillståndspliktigt vapen, men hotet i sig är lika skrämmande.

– Jag har ingen kännedom om att det ska ha varit någon större dramatik vid själva gripandet mer än att det om där är vapen och misstänkta vapen så kan vi aldrig utgå från att det är riskfritt. Vi måste handla utifrån att det kan vara ett äkta vapen.

Tegenfeldt berättar att mannen är gripen men har inte fått besked om han skall försättas på fri fot än.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag