Här festar SDU-toppen med Nordisk Ungdom

  • Fredag 10 apr 2015 2015-04-10
E-post 244

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att på en bild syns SDU-toppen Hanna Lindholm festa tillsammans med Nordisk Ungdom. Fotot, som bara är några månader gammalt, är taget i en lokal som disponeras av Nordisk Ungdom. – Jag kommenterar fortfarande ingenting, säger Hanna Lindholm till Nyheter Idag.

Det råder fullt kaos i partiet Sverigedemokraterna efter att Nyheter Idag avslöjade att partiets medlemsutskott just nu utreder såkallade personärenden mot en rad medlemmar som står SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne nära.

En av de medlemmarna som utreds är SDU-toppen Hanna Lindholm, ordförande för SDU Haninge/Nynäsamn samt suppleant i SDU Stockholm. En av anklagelserna mot medlemmarna som riskerar uteslutning är att det skulle finnas kopplingar mellan SDU-ledningen och organisationen Nordisk Ungdom, något som upprepade gånger förnekats.

Kasselstrand: ”Finns inga som helst kopplingar mellan SDU och Nordisk Ungdom”

Sverigedemokraternas partiledning har öppet kritiserat Nordisk Ungdom och menar att det är en högerextrem organisation. Bland annat har Nordisk Ungdom rest till Ukraina för att aktivt visa stöd till det högerextrema partiet Svoboda och den militanta grenen ”Högra sektorn”. De har även varit med om att arrangera Identitär Idé, ett event som den såkallade ”identitära rörelsen” ligger bakom.

Den ledande sverigedemokraten Mattias Karlsson har vid flera tillfällen öppet kritiserat identitärerna och menar att de är en sorts nyfascister. I medier har Karlsson förklarat att han misstänker att det finns kopplingar mellan SDU-ledningen och extrema element som är ideologiskt avvikande. Men när Gustav Kasselstrand fått frågan har han gång på gång förnekat att det skulle vara så.

– Det här är grundlösa anklagelser och jag tycker man ska ha riktigt starka bevis om man ska stå i en studio som denna och säga att det finns företrädare i det här partiet som är rasister, antisemiter, som har kopplingar till Nordisk Ungdom, bedyrade Kasselstrand hos SVT Aktuellt.

– Han [Richard Jomshof, reds anm] presenterar inga som helst bevis, för det finns inga sådana kopplingar, fortsatte han.

Vid flera tillfällen har Kasselstrand fått frågan om han var helt säker på att det inte förekommer några kopplingar till Nordisk Ungdom, inte bara i SVT utan även i Sveriges Radio. Varje gång har Kasselstrand förnekat att det skulle vara så, istället har Kasselstrand själv markerat avstånd mot Nordisk Ungdom.

Bildbeviset: SDU-topp festade i Nordisk Ungdoms lokaler

Nu kan Nyheter Idag avslöja att det inte alls är några täta skott mellan SDU och Nordisk Ungdom. På en bild ser vi SDU-toppen Hanna Lindholm festa i lokaler som disponeras av Nordisk Ungdom. Bilden är tagen vintern 2014, alltså för bara några månader sedan. I bakgrunden ser vi en inramad löpsedel med texten ”De styr högerextrema Nordisk Ungdom” samt en inramad affisch av Tintin i Kongo.

– Jag kommer att bemöta alla anklagelser och reda ut eventuella missförstånd som gäller mig på ett brev till medlemsutskottet. Det är ingenting som jag kommer att ta offentligt, utan internt, skriver Lindholm i ett sms när Nyheter Idag ber henne kommentera bilden.

När Nyheter Idag kontaktar talesmannen för Nordisk Ungdom, Fredrik Hagberg, vill han inte kommentera bilden. Han bekräftar däremot att de har en Tintin i Kongo-affisch samt en inramad löpsedel från Expressen hängande på väggen i deras lokal.

– Jag kommenterar inte vilka som varit på våra fester. Vi har alla möjliga personer på fest hos oss, exempelvis har vi haft medlemmar från bland annat Kristdemokraternas ungdomsförbund i våra lokaler. Alla är välkomna förutom vänstern, säger Hagberg.

Nedan ser du en dokumentär från Nyheter Idag om Nordisk Ungdom och deras resor till Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag