Här går Erdogans fotsoldater till attack med tårgas mot demonstranter för fri media

  • Lördag 5 mar 2016 2016-03-05
E-post 417

TURKIET Utanför den turkiska oppositionella tidningen Zaman utspelades dramatiska scener under lördagen efter att turkisk polis satt gått till attack med tårgas mot demonstranter som kräver fri media. ”Det här är slutet på demokratin”, skriver journalisten Emre Soncan, som arbetar på den regimkritiska tidningen, på Twitter.

I det allt mer auktoritära Nato-landet Turkiet har pressfriheten kommit att bli lidande. Den regimkritiska tidningen Zaman lyder nu under statlig tvångsförvaltning av turkiska myndigheter. Bakgrunden uppges bland annat bero på att Zaman rapporterat om vad som sker i östra Turkiet där kurder konstant blir attackerade av regeringsstyrkor.

Tidningen Zaman är även nära knuten till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans politiske motståndare Fethullah Gülen.

Nyheter Idag kunde under fredagen berätta att demonstranter samlats utanför tidningens redaktion. På lördagen fortsatte protesterna och dramatiska bilder publiceras på Youtube som visar hur turkisk polis försöker slå ner demonstrationerna, bland annat med hjälp av tårgas.

Turkiets hantering av regimkritiska medier har till och med väckt kritik från Sverige. På Twitter uppmärksammar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vad som sker i Turkiet med pressfriheten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag