Här går USA till attack mot Syrisk flygbas – Ryssland kräver krismöte i FN

  • Fredag 7 apr 2017 2017-04-07
E-post 101

SYRIEN Natten mot fredagen gick krigsskepp från USA till attack mot en Syrisk flygbas där 59 kryssningsrobotar rapporteras ha avfyrats. Attacken är ett svar på en tidigare attack med kemiska vapen som USA menar att den syriska regimen ansvarar över. Efter attacken har Ryssland krävt ett akut krismöte i FN.

Situationen i Syrien håller just nu på att eskalera efter att USA gick till attack med 59 kryssningsrobotar av Tomahawk-modell. Målet för att attacken var syriska arméns flygbas Shayrat, belägen i Homs-provinsen. Flygbasen används både av syrisk och rysk militär. Uppgifter gör gällande att fem personer omkommit i attacken och att ytterligare sju har skadats.

Ett svar på en attack med kemiska vapen i Syrien

Attacken mot den syriska flygbasen är ett svar på en tidigare attack med kemiska vapen som inträffat i Syrien. USA menar att det är den syriska regimen och ytterst Syriens president Bashar al-Assad som bär ansvaret för att kemiska vapen har använts. Ryssland har samtidigt hävdat att ansvaret för gasattacken vilar på rebeller som i sin tur har lagrat kemiska stridsmedel i en facilitet som blivit bombad, och att gasen på den vägen släpptes ut.

Vad som däremot står klart är att gasattacken skadat och dödat hundratals civila, däribland barn. Dramatiska bilder från Syrien visar konsekvenserna efter de kemiska vapnen och fördömandet har varit hårt från flera världsledare. USA:s president Trump förklarade tidigare under en pressträff tillsammans med Jordaniens kung att händelsen i Syrien har passerat flera gränser.

Ryssland begär akut krismöte i FN

Nattens attack har fördömts av både Syrien och dess allierade Ryssland och Iran. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov drar paralleller till när USA gick till attack mot Irak 2003, något USA gjorde utan ett godkännande från FN:s säkerhetsråd.

– Detta påminner oss om situationen 2003, då USA och Storbritannien, tillsammans med sina allierade, ingrep i Irak utan godkännande från FN: s säkerhetsråd, vilket var ett flagrant brott mot folkrätten, säger Lavrov.

Nu begär Ryssland ett akut krismöte i FN med anledning av attacken. Ryssland har även meddelat att attacken skadar relationen mellan USA och Ryssland kraftigt. Vidare avbryter Ryssland ett samarbete med USA om Syriens luftrum, enligt ryska myndigheter. Samarbetet har haft till syfte att koordinera USA och Rysslands militära aktiviteter i Syriens luftrum för att undvika incidenter.

Attacken mot flygbasen har orsakat stor materiell skada enligt nyhetsbyrån RIA Novosti.

– Alla flygplan har tagits ur drift och man kan säga att flygbasen är helt förstörd, säger en anställd vid flygbasen till RIA Novosti.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag