Här genomför polisen gränskontroller

Polisen genomförde gränskontroller i Trelleborg under torsdagen. Foto: Per Klarberg
  • Torsdag 12 nov 2015 2015-11-12
E-post 741

SVERIGE Under torsdagen påbörjade polismyndigheten de första gränskontrollerna efter att regeringens utspel om dessa ska återinföras. Men det är inte alla gränsövergångar som bevakas. – Att införa en total gränskontroll är inte genomförbart, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Under torsdagen blev det ett faktum att Sverige för första gången på mycket länge aktivt bedriver gränskontroll. Människor som kommer med båt, eller via Öresundsbron, får vara beredda på att styrka sin identitet. Men det är långt ifrån alla som kontrolleras vid gränserna.

– Om det är 500 personer ombord på ett tåg från Köpenhamn kommer inte 500 personer att kontrolleras. Att införa en total gränskontroll är inte genomförbart, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Gränskontrollerna är inte heller helt okontroversiella. Kritiker menar att kontrollerna kan komma att rikta in sig på personer med urval av exempelvis hudfärg, men polisen förklarar att de inte arbetar på det sättet.

– Kontrollen får inte göras på grund av till exempel etniska markörer. Istället kan man göra det genom att till exempel kolla var femte passagerare eller var fjärde bil.

Nyheten om gränskontrollerna uppfattades av fler kritiker i sociala medier till en början som att gränserna stängs. Så är det inte, alla migranter som kommer till Sverige har fortfarande rätt att söka asyl och gränskontrollerna kan till och med leda till att ännu fler kommer söka asyl än tidigare. Det beror på att det inte längre är möjligt att resa genom Sverige till länder som Norge och Finland för att senare söka asyl där.

Istället måste man söka asyl i Sverige, eller vända tillbaka till det land man kom från, exempelvis Danmark eller Tyskland.

En annan farhåga är att de nya gränskontrollerna kan ställa till det för de som pendlar i arbetet. Många boendes i Skåne och framför allt Malmö pendlar dagligen till Köpenhamn i arbetet, vilket skulle kunna orsaka förseningar. Men enligt polisen ska det inte behöva handla om mer än några minuter.

– Ingen som har rätt att komma in i Sverige kommer att stoppas, men om man inte har en id-handling kan det ta lite längre tid. Om man är bosatt och folkbokförd här behöver polisen göra enkla dataslagningar som tar några minuter, säger Patrik Engström.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag