Här intar hundratals afghaner riksdagen

Foto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagChristina Höj Larsen (V). Foto: Nyheter IdagMigrationsminister Helene Fritzon (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 sep 2017 2017-09-13
E-post

STOCKHOLM Uppemot 400 afghaner tog sig till riksdagen när Vänsterpartiet anordnade en debatt om ensamkommande afghaners situation. 

Under onsdagen anordnade Vänsterpartiet en debatt i riksdagen om de ensamkommande afghanernas situation i Sverige.

Hundratals afghaner från sittdemonstrationen vid Norra Bantorget tog sig till riksdagen för att följa debatten från åhörarläktaren.

LÄS ÄVEN: Demonstrationsledaren om framtiden i Sverige: ”Målet är att bli statsminister”

De sittstrejkande afghanerna köade utanför riksdagen i flera timmar för att komma in. Uppemot 400 ensamkommande afghaner befann sig på åhörarläktaren under debatten.

Riksdagsledamöter från samtliga av riksdagens partier höll anföranden om deras syn på situationen med de ensamkommande afghanerna i Sverige.

Vänsterpartiet, som tog initiativ till debatten, vill ha en amnesti för afghanerna så att de får stanna, trots att de fått avslag eftersom de saknar asylskäl.

– Jag vill tacka ”Vi står inte ut” som har samlat en stark rörelse av vuxna som dagligen arbetar med ensamkommande och som senast igår lämnade över imponerande knappt 60 000 underskrifter för en amnesti, sade V-ledamoten Christina Höj Larsen under dagens debatt.

Höj Larsen menar att de flyktingbarn som fått sin ålder uppskriven av Rättsmedicinalverket har fått det på en sån osäker rättsgrund att det är ”hårresande”.

– Vänsterpartiet är väldigt öppna för alla förslag som gör att ensamkommande får stanna och vara med och bygga landet, sade hon.

Maria Ferm, riksdagsledamot för Miljöpartiet, uppger att alla ensamkommande som kom till Sverige under 2015 men som hunnit fylla 18 sedan dess bör få stanna. Hon undvek däremot att tala om att bevilja afghanerna en allmän amnesti.

Moderaternas Johan Forsell motsätter sig Vänsterpartiets förslag och förtydligar vikten av att Migrationsverket och domstolar måste få bedöma asylskäl självständigt från politikerna. Även Centerpartiet instämmer i att Sverige bör ha en avpolitiserad process där asylbesluten fattas av Migrationsverket och domstolar.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) försvarade i sina anföranden den nuvarande reglerade invandringspolitiken. Hon valde att citera statsminister Stefan Löfven i sitt första anförande.

– Jag vill avsluta med orden från Stefan Löfven då han igår i det här rummet presenterade regeringsförklaringen. Och från denna talarstol uttryckte: ”Asylrätten ska värnas. Sverige ska ha en reglerad invandring. Regeringens arbete för ett bättre återvändande fortsätter och handläggningstiderna ska kortas.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag