Här jämför Polens premiärminister kravallernas Frankrike med Polen: ”Europa med säkra gränser”

Bild: Faksimil Twitter
  • Lördag 1 jul 2023 2023-07-01
E-post

Natten mellan fredag och lördag pågick våldsamma upplopp i flera städer i Frankrike för fjärde dygnet i rad. På fredagen publicerade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki en film på sociala medier där bilder från upploppen i Frankrike ställs mot bilder från Polen. ”Vår plan är Europa med säkra gränser – säkerhet och ordning – det är värderingarna från vilka allt annat utgår!” skriver Morawiecki.

Våldsamma kravaller pågick på fredag kväll och natten i flera städer i Frankrike för fjärde dygnet i rad. Kravallerna inleddes på tisdagen efter att en 17-åring skjutits ihjäl när han försökte köra ifrån polis i Paris-förorten Nanterre.

På torsdag kväll sattes ett bibliotek i Marseille i brand, visar bilder som spridits på sociala medier.

En film som uppges komma från staden Oyonnax visar hur en person avlossar ett automatvapen i luften.

En film visar hur en buss kör i hög hastighet genom brinnande gator. Bussen uppges vara stulen.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin uppger att 471 personer arresterats natten mellan fredag och lördag, men hävdar att nattens kravaller varit ”mycket mindre intensiva” än föregående nätter, rapporterar France 24. Marseilles och Lyon ska ha varit särskilt hårt drabbade av kravaller under fredagen.

En stor explosion rapporteras från gamla hamnen i Marseilles på fredagen. Myndigheterna undersöker orsaken till explosionen men har inte rapporterat några skadade. En vapenbutik i Marseilles har plundrats på jaktgevär, men polisen uppger att ingen ammunition stulits. En person har gripits med gevär från butiken.

På torsdagen spred sig kravallerna till franska områden i Karibien. Värst var våldet i Franska Guyana, där en 54-årig statsanställd sköts ihjäl av en förlupen kula när han stod på sin balkong. Den döda mannen arbetade inom myggkontroll.

I ett inlägg på sociala medier på fredagen vädjar den franska fotbollsstjärnan Kylian Mbappé om lugn. ”Tiden för våld måste ta slut och ge plats för sorg, dialog och återuppbyggnad” skriver Mbappé bland annat.

På fredagen publicerade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki en film på sociala medier där bilder från upploppen i Frankrike ställs mot bilder mot Polen. ”Vår plan är Europa med säkra gränser – säkerhet och ordning – det är värderingarna från vilka allt annat utgår!” skriver Morawiecki.

Polen och Ungern har vägrat underteckan EU:s migrationspakt. Detta då pakten kräver att medlemsländer tar emot migranter.

Läs även: Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag