Här kan du söka på dig själv i det statliga åsiktsregistret

Bild på statligt åsiktsregister
  • Tisdag 16 maj 2017 2017-05-16
E-post 4764

SVERIGE Kolla om du finns med i det statliga åsiktsregistret över människor som bedöms ägna sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer! Nyheter Idag har tagit fram en smidig sökfunktion baserat på den databas som Svenska Institutet låtit upprätta.

OBSERVERA! Tidigare publicerade vi en databas som cirkulerat på internet. Vi har nu uppdaterat med den verifierade databasen som Svenska Institutet använder!

Under måndagen berättade Nyheter Idag att den statliga myndigheten Svenska Institutet låtit upprätta en lista på över människor som kan anses uttrycka felaktiga åsiktsyttringar på Twitter. Vi har nu fått tillgång till myndighetens egen databas daterad den 10 maj 2017 och konverterat den i sökbart format.

Tidigare, under tisdagskvällen, cirkulerade en annan databas på internet som föreföll stämma väl överrens med Twitter-användare som själva rapporterade att de blockerats av @sweden-kontot. Även den databasen har vi gjort sökbar.

Myndigheten motiverar åsiktsregistret med att de som listas gett uttryck för förkastliga åsikter.

”Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Läs också: Statliga åsiktsregistret korrelerar till 97,74 procent med Vian Tahirs privata block-lista

Är du emot ett statligt åsiktsregister? Visa att du står upp för ett fritt samhälle genom att gilla Facebooksidan ”Vi som är emot åsiktsregistrering”.

Finns du med i statens register? Du kan söka både på för- och efternamn och vilka termer du vill i fritext. Du får resultat från båda databaserna, både den verifierade från Svenska Institutet, samt från den databas som cirkulerat på internet.

Tänk på att Svenska Institutet uppdaterar sin egen databas löpande och lägger till Twitter-användare som de anser hatar, hotar och hetsar mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer. Du kan vara, eller kan ha varit, med i listan även om du inte hittar dig själv i sökningen nedan. Den verifierade databasen du kan söka på här visar hur den såg ut den 10 maj 2017.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag