Här lämnar de ryska stridsplanen Syrien efter kriget mot terrorismen

  • Tisdag 15 mar 2016 2016-03-15
E-post 69

SYRIEN Nyligen meddelade internationella medier att Rysslands president Vladimir Putin gett order om att avveckla den militära insatsen i Syrien. Nya videobilder visar de första flygplanen som lämnar landet på väg tillbaka till Ryssland efter de militära operationerna.

Beskedet från Rysslands president Vladimir Putin om att avveckla den militära insatsen i Syrien kom oväntat. Enligt den officiella förklaringen är uppdraget slutfört enligt Putin, trots att det fortfarande finns närvaro av terrorgrupper som IS och al-Nusra i fler delar av Syrien.

Samtidigt har en vapenvila förhandlats fram som omfattar samtliga grupperingar utom just IS och al-Nusra. Det betyder att regeringsstyrkorna kan koncentrera sig på att bekämpa de bägge terrorgrupperna istället för att som tidigare, behöva kämpa mot en rad olika grupper. De ryska flygbombningarna, inte minst mot oljetransporter från IS-kontrollerat område på väg till Turkiet, har slagit hårt mot ekonomin för Islamiska Staten. Ryssland har även bombat ett stort antal vapendepåer som uppges tillhöra både IS och al-Nusra.

Sammantaget är situationen nu till fördel för regeringsstyrkorna som fortsatt kan operera med marktrupper för att ta tillbaka områden kontrollerat av IS och Nusra-fronten.

Videobilder visar hur ryska stridsplan lämnar en flygbas i Syrien på väg till Ryssland. Det är främst plan av modell Su-24, Su-27, Su-30 och även det toppmoderna Su-35 som närvarat i den militära insatsen.

Ryssland kommer fortsatt närvara militärt vid flygbasen i Hmeymim samt vid den marina basen i Tartus. Uppgifter gör även gällande att det toppmoderna ryska luftvärnet S-400 fortsatt kommer vara stationerat i landet. Den militära insatsen inleddes den 30 september förra året.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag