Här ljuger energiministern (S) om kärnkraften

Bild: Mrund/CC BY-SA 4.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 4 jan 2022 2022-01-04
E-post 781

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) påstår nu att regeringen drivit frågan om att EU ska klassa kärnkraft som hållbar. Men det stämmer inte. Så sent som i slutet av oktober KU-anmäldes tidigare statsminister Stefan Löfven (S) för att han vägrade lyda EU-nämndens beslut om att arbeta för att klassa kärnkraft som hållbar i EU.

EU-kommissionen vill klassa kärnkraft och naturgas som miljömässigt hållbara energislag för klimatomställningen. Beslutet välkomnas av Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) – som påstår att regeringen drivit frågan i EU.

– Regeringen har under hela den pågående arbetet drivit att kärnkraften ska ingå i kommissionens definition, säger Farmanbar till Sveriges Radio.

Läs även: MP rasar mot EU-beslut om kärnkraft: ”Nu är vi i ett akut klimatnödläge!”

Men Farmanbars påstående stämmer inte. I själva verket var det oppositionspartierna M, KD, SD och L som drev frågan genom EU-nämnden, där partierna har en majoritet.

I oktober beslöt EU-nämnden att Sverige skulle stödja den franska linjen om att klassa kärnkraft som hållbart i EU. Men dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) vägrade med hänvisning till att EU-toppmötet skulle behandla andra frågor.

– Att då ta upp en fråga som inte står på dagordningen stärker inte Sveriges röst, det är mitt budskap. Och jag konstaterar också att den majoritet som finns här i EU-nämnden finns inte i Sveriges riksdag, där är den tvärtom, sade Löfven till TT.

Löfvens vägran att lyda nämndens beslut ledde till att han KU-anmäldes av både Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Sammansättning i EU-nämnden har därtill varit den samma under lång tid och majoritetsförhållandena torde därmed ha varit väl kända för regeringen som inte rimligen efter fritt skön bör kunna välja vilka mandat de skall följa eller inte följa, sade Martin Kinnunen (SD) i ett pressmeddelande.

Sveriges Radio konstaterar i sin sändning med Khashayar Farmanbar att oppositionen har drivit frågan i EU-nämnden, och att Farmanbar i en tidigare intervju med Sveriges Radio inte velat ge besked om Sveriges inställning i frågan.

Läs även: Löfven vägrar lyda EU-nämnden om kärnkraft

Läs även: Oppositionen tvingar regeringen att stödja kärnkraft i EU

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag