Här påstår Aftonbladet att Peter Springare dömts för hets mot folkgrupp

Foto: Faksimil ur Aftonbladets videoklipp
  • Söndag 3 mar 2019 2019-03-03
E-post 4236

Aftonbladet gör sig skyldiga till förtal av polismannen Peter Springare när tidningen påstår att Springare dömts för hets mot folkgrupp. Det menar advokat Henrik Sundström som tittat på tidningens påstående. – Jag har aldrig dömts för något brott någonsin, säger Springare själv till Nyheter Idag. UPPDATERAD.

När tidningen i ett tv-inslag som publiceras tillsammans med en nyhetsartikel intervjuar reportern och medarbetaren Marcus Nilsson fälls ett falskt påstående om polismannen Peter Springare.

Det är när Nilsson redogör för Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” och dess historia när den först hette ”Stå upp för Peter Springare” som det falska påståendet yttras.

– Ursprungligen grundades den till stöd för polisen Peter Springare som skrev ett Facebookinlägg om att personer med invandrarbakgrund var vanligast bland de brott som han då utredde. Det uppmärksammades stort i media och han dömdes för hets mot folkgrupp för just det inlägget.

Men Peter Springare har aldrig varit misstänkt för brottet hets mot folkgrupp, än mindre har han dömts för det.

I själva verket har Springare under uppmärksammade former tagit avstånd från den omtalade Facebookgruppen när allt mer hatiska och stundtals rasistiska inlägg publicerades i den.

Springare: ”Hur fan kan han säga så?”

När Nyheter Idag når Peter Springare över telefon på söndagskvällen känner han inte till Aftonbladets påstående om honom. När vi läser upp Nilssons påstående ordagrant reagerar Springare med bestörtning.

– Va? Vad säger han? Vad är det för en gök, vem är det? Det har ens inte varit en förundersökning mot mig om hets mot folkgrupp. De anmälde mig till höger och vänster, men det hände ingenting, förklarar polismannen.

– Hur fan kan han säga så? Det var det dummaste jag hört.

Springare bedömer att påståendet som fälls om honom i sig kan vara brottsligt och utgöra förtal. Emellertid vill Springare återkomma med om han kommer vidta någon åtgärd mot tidningen.

– Jag fick reda på det nu, jag har inte hunnit sätta mig in i detta. Det hade jag ingen aning om förrän du ringde. Jag får titta exakt på vad han säger och hur han uttrycker sig. Jag har aldrig dömts för något brott någonsin, säger Springare.

Samtidigt är Springare tydlig med att han ”naturligtvis inte” utesluter möjligheten att väcka talan för tryckfrihetsbrott.

Advokat: Kan vara förtal

Nyheter Idag har talat med advokat Henrik Sundström som tagit del av Marcus Nilssons påstående om Springare. Enligt Sundström råder det ingen tvekan om att yttrandet från Aftonbladets sida kan vara brottsligt.

– Det är solklart fall av förtal, det skulle jag säga. I det här fallet blir det ett tryckfrihetsbrott där ansvarig utgivare är straffrättsligt ansvarig.

Det är inte helt ovanligt att tidningar fälls för publiceringar de gör. Även om det kan argumenteras för att ett påstående i sak är sant, kan det ändå utgöra förtal.

– Expressen dömdes för påståendet att Persbrandt skulle tagit kokain. De dömdes även när de på en löpsedel påstod att Gudrun Schyman spelade in sexfilm. Dömdes Expressen i de fallen borde det inte vara någon som helst tvekan i det här fallet heller.

Aftonbladet har uppdaterat sin artikel och tagit bort tv-inslaget där Peter Springare pekades ut. En text har tillfogats i slutet av Aftonbladets artikel:

”I ett tv-inslag som tidigare låg i denna artikel uppgavs felaktigt att Peter Springare dömts för hets mot folkgrupp. Han blev däremot anmäld för hets mot folkgrupp, vilket återges i denna text.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag