Här rättas Magdalena Andersson av plattformen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Faksimil X
  • Fredag 1 sep 2023 2023-09-01
E-post

På torsdagen misslyckades den rödgröna oppositionen med att fälla Richard Jomshof som ordförande för justitieutskottet. Detta efter att de blågula ledamöterna röstat emot oppositionens förslag om en omröstning i utskottet om Jomshof, ett förslag som stoppades med en rösts övervikt.

– Jag känner stor besvikelse. Jag hade förväntat mig ett annat agerande från L, M och KD, säger Ardalan Shekarabi (S) efter omröstningen.

– Vi tycker att man fortsatt ska följa den överenskommelse som finns mellan riksdagens partier om hur utskottsordföranden utses. Partierna kommer överens om vilket parti som ska få vilken post och därefter beslutar partierna själva, säger Moderaternas ledamot i utskottet Louise Meijer till Aftonbladet.

– Sverigedemokraterna har satt Richard Jomshof som ordförande och då får vi acceptera det, på samma sätt som vi accepterar att Vänsterpartiets ordförande i civilutskottet har flaggat med PKK-flaggor, fortsätter hon.

I ett tidigare inlägg på plattformen X, publicerat den 2 augusti, skrev Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att ”Kristersson måste se till att Jomshof skiljs från sitt uppdrag som ordförande i justitieutskottet”.

Andersson såg till att stänga sitt inlägg för svar, men fick trots det inte stå oemotsagd. En läsare av inlägget utnyttjade nämligen plattformens funktion för att lägga till sammanhang, där man numera kan läsa att ”enligt 12 kap 16 § riksdagsordningen väljer ett utskott själva sin ordförande” samt att ”statsministern saknar stöd i lag för att skilja ordförande i ett utskott från sitt uppdrag”.

Läs även: Pehrson: L kommer inte rösta för att fälla Jomshof

Läs även: Jomshof: ”Finns inget i det jag säger som är fel”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag