Här river hon sönder en koran med ett rivjärn utanför Irans ambassad i Danmark

Bild: Faksimil Youtube
  • Måndag 7 aug 2023 2023-08-07
E-post

På lördagen rev den iran-födda danska konstnären Firoozeh Bazrafkan sönder en koran med ett rivjärn utanför den iranska ambassaden i Köpenhamn i Danmark. Bazrafkan, som filmade det hela, kallar förstörelsen av ett exemplar av koranen för ett perfomance-konstverk, som hon gör i protest mot den iranska regimen.

”Detta performance är en kommentar om den iranska regimens krav på respekt för koranen, ett krav som stinker av dubbla måttstockar. Regimen visar själv ingen respekt för kvinnors rättigheter och hävdar att koranen rättfärdigar deras förtryck av miljoner kvinnor” skriver Bazrafkan i en kommentar till performance-verket på sin youtubekanal.

Den socialdemokratiska danska regeringen vill stoppa demonstrationer där koranen eller andra religiösa skrifter eldas upp, efter att landet liksom Sverige utsatts för påtryckningar från islamistiska diktaturer. Mette Fredriksssons regering har dock mött starkt motstånd i Danmark från både medier och oppositionspartier.

Läs även: Bildt rasar mot koranbrännare: ”Missbrukar gästfriheten”

Ulf Kristerssons borgerliga regering, som regerar med stöd från Sverigedemokraterna, uppger att man för en dialog med Danmarks regering angående den översyn av ordningslagen man planerar för att kunna sätta stopp för den senaste tidens mycket uppmärksammade koranbränningar.

Koranbränningarna, som utförts av dansk-svenske politikern och aktivisten Rasmus Paludan samt av den irakiska migranten och anti-islamiska aktivisten Salwan Momika, har lett till en diplomatisk kris med Irak, fördömanden från ett stort antal islamistiska regimer och problem med Sveriges Nato-ansökan, som måste godkännas av Turkiet.

Läs även: Regeringen vill ge polisen mer utrymme att neka tillstånd för koranbränningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag