Här sågas Ylva Johansson i EU: ”Vi i Danmark är oroliga”

Foto: Eu-parlamentet
  • Onsdag 2 okt 2019 2019-10-02
E-post 5547

BRYSSEL Ylva Johansson (S), svenska regeringens kandidat till EU-kommissionär med ansvar för invandring, fick det svettigt när hon frågades ut av EU-parlamentarikerna på tisdagen. Peter Kofod från Dansk Folkeparti grillade Johansson om den svenska migrationspolitiken och tog upp läget i Sverige med islamism, våldtäkter och brottslighet. – Jag blir orolig när man ser det kaos man nu ser med invandringen i Sverige, sade Kofod.

Innan EU-kommissionärerna blir godkända ska de frågas ut av EU-parlamentet i Bryssel. Ylva Johansson, Sveriges tidigare arbetsmarknadsminister, fick frågor bland annat av danske Peter Kofod från Dansk Folkeparti. Han tog upp situationen i Sverige och sade sig vara orolig för att Johansson skulle sprida det över övriga Europa. Han nämnde våldtäkter, islamistisk fanatism och bombexplosioner.

– Vi ser våld, vi ser en brottslighet som ökar (i Sverige). Och det finns en direkt koppling mellan den politiken man bedrivit och de problem man nu har i Sverige. Jag har nu läst och hört att ni är stolt över ert land. Stolt, det är det ord ni använt. Men vi, era grannar i Danmark, vi är oroliga, sade Kofod.

Han sade att det var därför som danskarna ville ha gränskontroller mot Sverige.

– Den här utlänningspolitiken som gått så snett i Sverige, är det den ni vill exportera till övriga Europa, och kommer ni att arbeta emot Danmarks krav på fortsatta gränskontroller, undrade Kofod.

Ylva Johansson svarade att hon inte höll med Kofod om situationen i Sverige.

– Jag vill upprepa, jag är stolt att Sverige kunde ge skydd åt så många under migrationskrisen, sade Johansson.

Hon uppger att hon då förstod att det inte var hållbart att fortsätta utan att ha ett fungerande europeiskt system.

– Naturligtvis kommer jag inte att påtvinga (något land) någon svensk politik, utan jag kommer vara en europeisk kommissionär med europeiska förslag, sade Johansson.

2015 var Ylva Johansson (S) mer entusiastisk inför de migranter som kom till Sverige. Hon höll ett förstamajtal i Malmö 2015 där hon annonserade att nyanlända invandrare skulle kunna få ett ”snabbspår” in på arbetsmarknaden. I sitt tal framhöll hon kompetensen hos de migranter som kom till Sverige våren 2015.

– De människor som nu flyr till Sverige är ofta unga och välutbildade, sade hon.

Ett uttalande som visat sig vara fel. Det överlägset största invandringslandet 2015 var Syrien. Det genomsnittliga antalet utbildningsår för asylmigranter från Syrien är 5,1 år, enligt Ekonomifakta.

Läs mer: Ylva Johansson (S) om asylmigranter 2015: ”Ofta unga och välutbildade”

Ylva Johansson har tidigare varit i blåsväder för att ha misslyckats med Stefan Löfvens arbetslöshetsmål. Sverige skulle 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet. För tillfället parkerar Sverige på plats 24 av 28, enligt Eurostat, och är ett av få länder där arbetslösheten ökar.

Hon blev också påkommen med att ljuga i brittisk tv om att det fanns undersökningar som visade att antalet kvinnor som blir våldtagna eller utsatta för sexuella övergrepp minskar. Det fanns ingen undersökning som visade att antalet kvinnor som blir utsatta för sexuell brottslighet går ner.

Ylva Johansson, numera socialdemokrat, gick med i Vänsterpartiet när partiet kallade sig VPK och hade relationer med diktaturen i Sovjet.

Ylva Johansson och VPK

Ylva Johansson engagerade sig politiskt på 1980-talet i Kommunistisk Ungdom, Vänsterpartiet Kommunisternas ungdomsförbund, vid den tiden som VPK hade goda kontakter med kommunistiska diktaturer som Nordkorea, Kina och DDR.

1988, ett år innan Berlinmurens fall, blev hon som 24-åring riksdagens yngsta ledamot invald som Kommunistisk ungdoms kandidat. 1994 lämnade hon V (som då hade strukit K:et) för Socialdemokraterna och blev skolminister. Skälet hon angav var att V inte hade gjort upp med kommunismen.

Läs mer: ”Going down” to Bryssel: Ylva Johansson (S) nomineras av Löfven till EU-kommissionär

Se hela utfrågningen här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag