Här skjuter spansk polis gummikulor mot katalanerna som röstar för självständighet

  • Söndag 1 okt 2017 2017-10-01
E-post 324

SPANIEN Våldsamma scener utspelas under söndagen i nordöstra Spanien när kalatanerna röstar för självständighet. Spansk polis har brutit sig in i vallokaler, konfiskerat valurnor och hindrar människor från att rösta. Detta efter att regeringen i Madrid förklarat självständighetsvalet som olagligt.

Det råder kaos under söndagen i Barcelona och på flera andra ställen i nordöstra Spanien, det område som även är känt som Katalonien. En stor del av invånarna i Katalonien vill bryta sig ur Spanien och bilda en självständig republik, något som regeringen i Madrid sätter sig emot. Istället har den spanska regeringen förklarat valet om att rösta för självständighet som ett olagligt val.

Men detta har inte stoppat katalanerna från att låta valet genomföras. Under söndagen gick tusentals katalaner till röstlokaler för att rösta för sin egen självständighet. Då ingrep spansk polis, konfiskerade valurnor och stoppade människor från att gå in i vallokaler. Därefter har situationen allt mer spårat ur på gator och torg med regelrätta sammandrabbningar mellan allmänheten och polis.

Videobilder från Katalonien visar hur kravallutrustad polis går till attack mot folkmassor som protesterar mot att valet inte kan genomföras i lugn och ro. Även gummikulor skjuts mot folksamlingarna för att avbryta det pågående valet.

Mer än fem miljoner katalaner väntas rösta i någon av de 2315 vallokalerna i Katalonien. Bara i Barcelona finns över 200 vallokaler.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag