Här smyger Macron av sig lyxklockan i direktsändning

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 24 mar 2023 2023-03-24
E-post

Frankrikes president Emmanuel Macron smög bort en klocka värd en månadslön från handleden mitt under en direktsänd intervju om hans impopulära pensionsreform.

Elva minuter in i sändningen placerar presidenten vänstra armen under bordet medan han fortsätter besvara en fråga. När vänstra handen är synlig igen har klockan han tidigare hade försvunnit.

Den försvunna klockan kommenterades snabbt på sociala medier, där klockan bland annat påstods vara av märket F.P Journe värd 80 000 euro.

Läs även: Macron till attack mot gula västarna: ”Hatisk pöbel”

Enligt Daily Telegraph är klockan en betydligt billigare modell från franska Bell&Ross, värd 2 400 euro, eller omkring 27 000 kronor. Macron har haft samma klocka i ett och ett halvt år, och den noterades under fotbolls-vm i Qatar.

Élyséepalatset uppger att presidenten tog av sig klockan för att den klirrat mot bordet medan han intervjuades om sin pensionsreform, som höjer den franska pensionsåldern från 62 till 64.

Protesterna mot Macrons pensionsreform inleddes med ett antal generalstrejker och demonstrationer den 19 januari i år, och har vid flera tillfällen urartat i kravaller.

På torsdagen skadades 149 poliser under upplopp i flera franska städer, medan 172 personer greps, rapporterar France 24. I Bordeaux satte upploppsmakare eld på ingången till stadens stadshus.

I Paris satte upploppsmakare eld på tidningskiosker och sopor.

Enligt fackföreningarna demonstrerade 3,5 miljoner människor över hela Frankrike under torsdagen. De franska myndigheterna uppskattar siffran till mer blygsamma 1 miljon.

Det är inte första gången president Macron varit föremål för omfattande och våldsamma demonstrationer. I november 2018 inledde den grupp som kom att kallas för ”gula västarna” en landsomfattande serie demonstrationer mot Macrons miljöskatter som pågick under hösten och vintern.

Läs även: Franska uppror – hela listan

Läs även: Fransk demonstrant fick handen bortsprängd av granat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag