Här umgås bostadsminister Kaplan med islamister, neofascister och rasister

På turkiska riksförbundets hemsida står att läsa om vilka Kaplan umgås med. Foto trf.nu
  • Torsdag 14 apr 2016 2016-04-14
E-post 7609

STOCKHOLM Bilder på bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) sprids i sociala medier från en fest förra året då ministern umgås med Barbaros Leylani, fram till nyligen vice ordförande i Turkiska riksförbundet, som gjort sig känd för att hetsa mot armenier. Vid samma tillfälle fanns även ledaren för islamistiska Milli Görüs med samt ledaren i Sverige för den neofascistiska organisationen Grå vargarna.

En ny skandal omger bostadsminister Mehmet Kaplan efter att bilder på turkiska riksförbundets hemsida fått spridning i sociala medier. I bilderna, som är tagna i samband med iftar – den middagen som äts på kvällen under den muslimska fastan ramadan – syns bostadsministerns sällskap.

Även turkiska riksförbundet berättar öppet om vilka människor som närvarar vid middagen. Bilderna är tagna i juli förra året, när Kaplan officiellt redan var bostadsminister i Sverige.

Uppmanade ”raskamrater” att ”visa svenskarna och skandinaverna att turkarna är beredda att låta blodet rinna”

En av personerna som Mehmet Kaplan syns med på bild vid den aktuella festen iftar är den fram till nyligen vice ordförande i Turkiska riksförbundet Barbaros Leylani. Han tvingades avgå från sin roll som vice ordförande efter ett tal på Sergels torg där han hetsade mot armenier. Enligt översättningar från talet har Leylani använt termer som ”raskamrater” när han hetsat mot den armeniska minoriteten, något Nyheter Idag tidigare rapporterat.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! Död! Död! Död! ska Leylani skanderat enligt tidskriften Expo.

I sociala medier har Leylani kommit att kallas ”Hets mot folkgrupp”-turken och ”Hitlerturken” med anledning av det hatiska talet i centrala Stockholm.

– Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs, fortsatte Leylani.

Vid samma tillfälle närvarade även Yavuz Selim Çelik, ledaren i Sverige för den islamistiska organisationen Milli Görüs, en organisation med starka kopplingar till den allt mer auktoritära turkiska regimen. Det är inte första gången Kaplan umgås med företrädare för den islamistiska organisationen, tidigare har Nyheter Idag berättat att Mehmet Kaplan hållt ett tal under ett möte arrangerat av Milli Görüs.

Med vid bordet: Neofascistiska ”Grå vargarna”

En annan person som närvarade på middagen med bostadsminister Mehmet Kaplan var Ilhan Sentürk från Grå vargarna, på turkiska ”Ülkü Ocakları”. Organisationen Grå vargarna är en neofascistisk ultranationalistisk organisation, kända för att vara extremt fientliga mot kurder, armenier och andra minoriteter i Turkiet. De har kopplats till ett stort antal politiska mord och terrorattentat.

Bara ett par månader efter att Mehmet Kaplan umgicks med ledaren för Grå vargarna i Sverige rapporterade Nyheter Idag om ett storslagsmål i centrala Stockholm mellan kurder och turkar i samband med en demonstration på Sergels torg mot kurdiska PKK.

Tidskriften Expo rapporterar att på bilder från demonstrationen syntes demonstrationsdeltagare göra Grå vargarnas tecken. Enligt den brittiska sajten Middle East Eye var demonstrationen till och med arrangerad av Grå vargarna.

Bara timmar efter demonstrationen den 13 september i höstas, där tumult utbröt mellan kurder och turkar, rapporterar SVT att det inträffat en kraftig explosion i en kurdisk föreningslokal i den södra Stockholmsförorten Fittja.

Ett halvår senare berättar Nyheter Idag att en kurdisk man sköts i Fittja, ett dåd som vänner till den skjutne mannen kopplar till tidigare oroligheter samma dag utanför en turkisk föreningslokal.

Moderat riksdagsledamot reagerar starkt

Efter att bilderna som visar Mehmet Kaplans umgänge med islamister, neofascister och Barbaros Leylani fått spridning i sociala medier har den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali reagerat skarpt på Twitter.

Andra personer spekulerar i om Mehmet Kaplan kan sitta kvar som bostadsminister efter att hans umgänge med extremister blivit offentligt. En annan person noterar att Grå vargarna har mördat hundratals människor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag