Hård kritik mot Strandhäll – kallade Sabuni ”färgad”

Annika Strandhäll (S). Bild: Faksimil riksdagen
  • Fredag 12 aug 2022 2022-08-12
E-post 561

Kritiken är hård mot miljö- och klimatminister Annika Strandhäll efter att hon kallat Liberalernas förre partiledare Nyamko Sabuni för ”färgad” i ett inlägg på Twitter. ”Du reducerar utan problem Nyamko till hennes hudfärg och förstår inte ens rasismen du uttrycker” menar en kritiker, medan en annan anser att uttrycket ”färgad” är rasistiskt och förlegat.

”För inte så länge sedan var det fullständigt osannolikt att liberalerna skulle inleda regeringssamarbete med ett rasistiskt parti grundat av nazister. Att man bytt ut en färgad kvinna mot en vit äldre jovialisk man har ju inte direkt förändrat att det är det man nu gör” skriver Strandhäll i inlägget, där hon argumenterar mot en person som överväger att rösta på Liberalerna istället för på Centerpartiet.

Läs även: Strandhäll arg på moderat över vedertaget begrepp: ”Skäms”

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Twitteranvändaren Simon Risberg, som Strandhälls tweet riktade sig till, skriver att ”Det har ingenting med Sabunis hudfärg att göra. Hon kanske var en jättebra integrationsminister och politiker men hon var inte lika framåt och karismatisk som en partiledare behöver vara”.

Debattören Maria Hind Alias menar att ”du reducerar utan problem Nyamko till hennes hudfärg och förstår inte ens rasismen du uttrycker”.

”Om det inte förändrar något är det ju märkligt att du tar upp hudfärg och kön” skriver Twitteranvändaren Max Dahl.

Johan Romin, kandidat för M i Haninge och Region Stockholm, menar att ”Sverige har en rasistisk minister. Alternativt en totalt okunnig. Ordet ’färgad’ tillhör historiens skräphög, och borde förbli där. Sanslöst.”

Tobias Billström (M) skriver att ”Det är faktiskt helt galet att Strandhäll får Sabuins ledarskap till att bli en fråga om hudfärg (!) Och att @annieloof inte säger ett pip om ”Hur uttrycker du dig?” när det för en gångs skulle hade varit relevant är också talande”. Det sistnämnda syftar på att Lööf (C) var en deltagare i Strandhälls twitterdiskussion och därför sannolikt har sett Strandhälls tweet.

Läs även: Strandhälls genomklappning i debatt om el – ställde sedan in all medverkan i Almedalen

Läs även: ”Strandhäll är på krigsstigen” – går till Pride-attack mot Busch

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag