Härliga beskedet för Löfven trots väljartapp – rödgrön majoritet i nya SVT/Novus

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 sep 2020 2020-09-17
E-post 684

SVERIGE Stefan Löfven (S) har all anledning att jubla – trots att man tappar stöd. De rödgröna partierna får i senaste opinionsmätningen från SVT/Novus en majoritet. Dessutom är Socialdemokraterna fortsatt största parti. Om det blir valresultatet 2022 öppnar det för att Löfven kan fortsätta som statsminister ytterligare en mandatperiod.

I flera veckor har en pressad Stefan Löfven tvingats svara på frågor om den eskalerande grova brottsligheten. Frågan fick förnyad sprängkraft av biträdande polischefen Mats Löfvings besked om hur utländska klaner nästlat sig in i svenska samhället och systematiskt ägnat sig åt kriminalitet. Löfven har tidigare vägrat göra någon koppling mellan invandring och kriminalitet.

Senaste SVT/Novus innebär dock – mestadels – goda nyheter för Stefan Löfven.

Löfven och Socialdemokraterna (27,0 procent) tappar visserligen 1,3 procentandelar (inom felmarginalen). Men man är fortfarande största parti och än viktigare, man har tillsammans med övriga rödgröna partier – C, MP och V – en majoritet (178) av mandaten i riksdagen. Det krävs 175 av de totalt 349 mandaten för majoritet.

Övrigt ur mätningen:

• Liberalernas (3,2 procent) totalfiasko med Nyamko Sabuni som partiledare fortsätter. Partiet har konsekvent legat under 4-procentsspärren under hela mandatperioden, i genomsnitt har man fått 3,5 procent och skulle åka ur riksdagen om det var val idag.

• Miljöpartiet (4,3) har det tungt – trots stort fokus i medier på partiets profilfråga klimatet. Med ett avgående språkrör – Isabella Lövin – kan partiet dock glädjas över att man fortfarande hänger kvar i riksdagen och säkrar ett rödgrönt styre. Skulle partiet halka under riksdagsspärren öppnar det för ett konservativt block.

• KD-M-SD får tillsammans 171 mandat. Inget av partierna har någon större förändring sedan förra Novusmätningen.

• C (7,8 procent) ökar försumbart, 0,2 procent, än märks ingen positiv effekt på C:s opinionssiffror av att Annie Lööf är tillbaka.

SVT Novus september Au

Vänsterpartiet 9,4 (+0,1)
Socialdemokraterna 27,0 (-1,3)
Miljöpartiet 4,3 (+0,5)
Centerpartiet 7,8 (0,2)
Liberalerna 3,2 (+0,3)

Sverigedemokraterna 19,6 (+0,2)
Moderaterna 21,2 (0,0)
Kristdemokraterna 5,7 (-0,1)

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3 082 personer per telefon och sms under perioden 24 augusti till den 13 september 2020. Andelen osäkra väljare är 6,6 procent.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag