Heberlein: Längtan efter en perfekt jul

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Bilden är ett montage Foto: Kevin Dooley CC BY 2.0 /Nyheter Idag
  • Tisdag 24 Dec 2019 2019-12-24
E-post 983

I veckans krönika skriver Ann Heberlein om julfirande. Om hur förväntningar kan infrias och krossas. Och hur en grå vardag kan vara något att se fram emot och en tröst.

Jag har så många bilder som inte är mina, så många minnen som är någon annans, föreställningar och förväntningar som inte har mycket med mig och mitt liv att göra.

Julafton. Gnistrande, jungfruligt vit snö, ståtliga granar med levande ljus, överdådiga julbord, ärvt porslin på röda linnedukar, doften av hyacint, glögg, saffran och pepparkakor.

I lånade bilder är alla glada. Kvinnorna har rosor på kinderna och röda förkläden och skrattar medan de fyller hembakta mandelmusslor med grädde och sylt. Männen dricker lagom mycket glögg, har varma ögon och starka armar och har huggit granen själv. Flickorna har rosett i håret och nya lackskor och pojkarna sjömanskostym och alla barnen leker utan att bråka och äter knäck och blanka äpplen och älskar sina julklappar. Någon läser julevangeliet till maten och en annan spelar Stilla natt på pianot och i bakgrunden sprakar en brasa.

Den här julen kommer att bli den bästa julen någonsin. För några. Första julen med sin älskade. Första julen som en liten familj, med en efterlängtad bebis i centrum. Kanske blir det en riktigt stor och härlig jul, med fastrar och mostrar och kusiner och bryllingar från alla håll och kanter, ringdans och berg av julklappar.

Kanske är det bara du och den du allra helst vill vara med, en stilla jul utan stoj och stim och krav. Eller, åh, kanske blir det julafton på landet, med mängder av snö och julotta i en liten vit kyrka fylld av flämtande stearinljus och psalmsång. Den bästa julen kan se ut på många sätt. Bara man är lycklig. Lycklig och älskad och tillsammans.

Den här julen kommer att bli den värsta någonsin. För några. Första julen efter att en älskad dött. Första julen ensam. Första julen som skild. Första julen utan barnen. Några kommer att gräla sig igenom julafton. Någon kommer att vara isande ensam den kvällen man ska vara tillsammans. Några kommer att vara förfärligt olycklig just den kväll på året då man måste måste måste vara lycklig. Barn kommer att vara rädda. Män arga. Kvinnor gnälliga.

Aldrig är livets trasighet så tydlig som i skenet från julgransljusen. Aldrig känner man sig så misslyckad som när man misslyckas nu, den tid på året då varenda unge ska vara glad och mamma ska kyssa tomten och hela världen önskar fred på jorden och frid över människorna.

Om man inte klarar av fred i sitt eget hem och frid i sitt eget huvud, om livet just nu bara inte är varken fredligt eller fridfullt då förtjänar man knappt att finnas till. Inte nu. Inte när det är jul och det är en förbannad plikt att vara lycklig. Då stör man. Skilsmässor, sjukdomar, dödsfall, oönskade graviditeter, gräl, otrohet och konflikter undanbedes vänligt men bestämt på julafton.

Jag tänker att man överlever. Också misslyckade jular överlever man. Det blir vardag igen. Det kommer att bli måndag.

Det kommer att bli januari och tillåtet att vara misslyckad och misantropisk eller helt enkelt bara mänsklig, mänsklig på det där mänskliga sättet med fel och brister.

Livet, det vardagliga, gråa, jämntjocka livet kommer åter och det är en tröst när förväntningarna om lycka håller dig sömnlös. Alldeles snart får man plocka ner allt glitter och bjäfs, packa ihop stjärnor och änglar, sopa upp krossade drömmar och slänga dem på soptippen.

Ja det är en tröst. Och om det inte hjälper – det kommer alltid fler jular. Perfekta, lyckade, misslyckade eller bara helt likgiltiga.

Ge dig själv ett nytt elbolag i julklapp!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag