Heberlein: Vi kan inte ta vår frihet för given

Bilden är ett montage Foto: Von Lear 21 in der Wikipedia auf Englisch, CC BY-SA 3.0/Von RIA Novosti archive, image #475738 / Yuriy Somov / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0/ Nyheter Idag
  • Lördag 9 Nov 2019 2019-11-09
E-post 462

Den 9 november är det 30 år sedan Berlinmuren öppnades och började rivas. En mur som stängde in östberlinarna både fysiskt och mentalt i den kommunistiska DDR-diktaturen. Att muren revs initierades av människor som inte fogade sig och vågade drömma om frihet. En frihet som vi behöver både använda och försvara, skriver Ann Heberlein.

”Villeicht netz”.

Jag hörde uttrycket första gången i en dokumentär om Östberlin. ”Kanskepåsen”: En påse, ofta av nät, som östberlinarna bar med sig när de gick ut för den händelse att de stötte på något eftertraktat – som en banan eller en apelsin.

Frukt, i synnerhet exotisk frukt, var en bristvara i Östberlin, ja i hela östblocket. Därför tog man med sig sin nätkasse när man gick ut – och såg man en kö så ställde man sig i den, trots att man inte visste vad som fanns där framme. Det kunde ju vara något man ville ha: frukt, smör, kött, jeans.

För mig har den här nätkassen blivit en symbol för de kommunistiska diktaturerna, för ett tillstånd av ofrihet, av tvång och begränsningar. Kommunismen ledde till armod, till rädsla och ofrihet.

Den kommunistiska ideologin tar ifrån människan hennes rätt att göra egna val, att vara en individ med unika önskemål och begär. I Östberlin kunde man inte gå ut och köpa en banan om man ville ha en banan. Det låter kanske inte så dramatiskt, men i grunden handlar det om människans autonomi, om frihet och självbestämmande.

Otaliga människor dog i sin strävan efter frihet. De sköts när de försökte forcera den förhatliga muren som delade Berlin i två delar, i öst och väst, i ofrihet och frihet. Vid ett besök i Berlin besökte jag muséet vid Checkpoint Charlie som berättar om den delade staden, om muren och om vad muren gjorde med människorna som var tvungna att leva i dess skugga.

Jag förundrades över hur många som trots allt lyckades ta sig från öst till väst, och över uppfinningsrikedomen som hjälpte dem att fly. De flydde gömda i resväskor, gömda i passagerarsätet i bilar, med flygplan. Deras längtan efter frihet var så stor att de riskerade livet för att nå den.

Berlinmuren var högst konkret. Ett fysiskt hinder, en påtaglig gräns – men den utgjorde också ett mentalt hinder. Muren förslavade människor, krympte deras individualitet, tog ifrån dem deras förmåga att drömma och deras vilja. De anpassade sig. De skaffade sig ett ”Villeicht netz” och ställde sig i kön utan att veta vad de köade för. De lydde. Majoriteten fogade sig i sitt öde.

Idag är det trettio år sedan muren föll och kommunismens dödskamp inleddes.

Murens fall initierades av människor som inte fogade sig, som inte lydde, människor som fortsatte att drömma och tro att en annan värld är möjlig.Man behöver inte vänja sig. Man kan protestera, man kan förändra världen. När vi synar de mentala hinder, de gränser som satts upp för oss upptäcker vi att vi inte behöver förhålla oss till gränser någon annan dikterat. Till murar som rests för att stänga oss inne.

Vi kan inte ta friheten för given. De friheter vi äger idag kan tas ifrån oss imorgon. Därför måste vi vaka över dem, försvara dem och använda oss av dem. Vi är fria att leva våra liv som vi vill. Låt oss använda oss av den friheten!

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5337970

Fotografi från när Berlinmuren byggs upp i augusti 1961 Foto: Von Bundesarchiv, Bild 173-1321 / Helmut J. Wolf / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag