Hedersproblem på Malmös förskolor – treåring bar slöja

Genrebild.
  • Torsdag 4 Nov 2021 2021-11-04
E-post 1207

MALMÖ Att barn begränsas på grund av hederskultur är ett problem som förekommer på flera förskolor i Malmö. Det visar en undersökning som P4 Malmöhus rapporterar om.

Malmö stad har gjort en kartläggning av hedersproblematiken på 13 kommunala förskolor i staden. Slutsatsen är att den sortens problem finns på nästan alla skolor och tar sig uttryck på olika sätt.

– Personal berättar att det kan finnas flickor som är små – tre, fyra år kanske – och man är ute och det är jättevarmt på sommaren. Då får inte de ta av sig strumpbyxorna fast det är supervarmt och alla de andra barnen klär av sig, för att ”den flickan får inte visa sina ben”, säger forskaren Hanna Cinthio som har gjort studien.

Skolpersonalen vittnar om att vissa föräldrar vill att deras barn ska hållas åtskilda från barn av motsatt kön.

Enligt ett vittnesmål tvingade ett par sin treåriga dotter att bära slöja trots att hon inte ville det. En förskola har gjort en anmälan om misstänkt könsstympning. Personal har också haft misstankar om att det planerades ett giftermål mellan två kusiner på en förskola.

– Vissa förskolor beskriver en ganska tydlig kontroll, till exempel mellan syskon. Att det kan vara en bror som man upplever tydligt har fått i uppgift att kontrollera sin syster, säger Hanna Cinthio.

– Men det är inte de vanligaste exemplen. De vanligaste är just det här att det är starkt inpräntat i barnen att så här: ”Vad förväntas av mig? Hur ska jag vara?”

Läs även: Patientjournaler blev ett verktyg för hedersförtryck

Läs även: Ville mörda sin syster för påstådd otrohet – inget hedersmotiv enligt åklagaren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag