Heilande ungdomar problem på Liseberg

Kameran vid flumeride, där ungdomar heilat. Bild: Albin Olsson
  • Onsdag 17 jul 2019 2019-07-17
E-post 332

GÖTEBORG Liseberg har problem med ungdomar som gör Hitlerhälsning framför attraktionernas kameror, vilket räknas som hets mot folkgrupp. Nöjesparken har noterat 40 fall under säsongen, av vilka åtta lett till polisanmälan.

Nöjesparken Liseberg har problem med ungdomar som gör Hitlerhälsning, rapporterar SVT Väst. 

Det handlar om attraktionerna Helix och Flumeride där flera personer gjort Hitlerhälsning framför en kamera som fotograferar de som åker. Ofta ska det handla om ungdomar mellan 13 och 16 år gamla.

– När ett sådant foto tas så tillkallar vi våra vakter och polis direkt. Vi vill visa att vi ser allvarligt på ett sådant beteende. Det är ju ett brott som har begåtts, säger Fredrik Löfgren, som är tillförordnad parkchef, till SVT.

Sedan april i år har nöjesparken noterat 40 fotograferade Hitlerhälsningar. Åtta fall har gått vidare till polisanmälan.

Läs även: Sångaren Bono hånade Jimmie Åkesson under konsert i Paris – heilade upprepade gånger

En Hitlerhälsning räknas som ett hatbrott och kan leda till åtal, förutsatt att personen är över 15 år gammal.

När det kommer till yngre hatbrottslingar pratar nöjesparken med föräldrarna, och avvisar även personen från parken. Har de guldpass kan de spärras.

– Om ungdomarna visste att det är ett brott så tror jag inte att de skulle göra det, de kanske hetsar varandra till att göra det, säger Fredrik Löfgren, och får medhåll från polisen.

– Att man gör Hitlerhälsningar i åkattraktioner är fruktansvärt. Det är hets mot folkgrupp, säger Andrea Hammar, förundersökningsledare för demokrati- och hatbrottsgruppen i polisområde Väst, till SVT.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag