Hela listan: Raseriet från vänster mot Busch Thors SD-besked

Ebba Busch Thor i Riksdagen Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 mar 2019 2019-03-21
E-post 3000

SVERIGE Stefan Löfven, Jan Björklund, Aftonbladets ledarsida, Margot Wallström, Annika Strandhäll, Annie Lööf och många fler. Här är reaktionerna från sociala medier på Ebba Busch Thors besked om att KD öppnar för samtal med Sverigedemokraterna.

En av de första att kommentera var Annie Lööf, något som Nyheter Idag har rapporterat om tidigare.

Läs mer: Bitter Lööf efter Busch Thors SD-besked: ”Historiskt misstag”

Statsminister Stefan Löfven var inte snabbast med att kommentera Kristdemokraternas nya besked men han är desto mer resolut i tonen om Kristdemokraterna i sitt Facebookinlägg.

”De vet ju, lika väl som vi, att Sverigedemokraterna är sprungna ur Vit makt-rörelsen. Att de gör utspel om att begränsa fria medier och kvinnors makt över sin egen kropp. Att de lyfter fram utvecklingen i Ungern och Polen som en förebild för Sverige. Och att deras företrädare gång på gång avslöjas med en öppen och rå rasism – och ett stöd till nazistiska organisationer”, skriver Löfven på sin Facebooksida.

Löfven, som lyckades bli statsminister efter en uppgörelse med C och L, citerar även ett bibelstycke om kostnaden för att vinna makt som den gamle publicisten Torgny Segerstedt som stod upp mot antisemitism och nazism använt sig av.

”Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?”

 

Det är inte bara statsministern som gör en religiös liknelse. Även partikamraten Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och flitig twittrare, gör en referens till kristenhet.

 

Gustav Fridolin, avgående språkrör för Miljöpartiet, varnar i ett långt inlägg på Facebook för SD-politik. Som exempel nämner han bland annat att SD skrivit motioner om att förbjuda ”genusmedveten verksamhet i förskolan”.

 

Jan Björklund, Liberalernas avgående partiledare, kallar KD:s beslut ”sorgligt”.

 

Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima kallar det ”starten för ett blåbrunt block” i en ledartext.

 

Utrikesminister Margot Wallström skriver att SD inte är ett ”parti som alla andra”.

 

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider menar att KD nu valt ”the dark side”.

 

Centerpartiets Fredrick Federley tycker att KD gör något annat än vad de lovade väljarna.

 

Fackliga tankesmedjan Futurions Carl Melin, med bakgrund inom Socialdemokraterna, försöker sig på en så kallad ”politisk spinn”, genom att stämpla Kristdemokraterna som mer extrema än sitt tyska systerparti.

 

Den socialdemokratiske Uppsalapolitikern Pavlos Cavelier Bizas, som tidigare avslöjats med att sprida antisemitism och hat mot Israel på sociala medier, kommenterar med en referens till att utspelet skedde på internationella dagen mot rasism.

Läs mer: S-topp: ”Jag äcklas av Israel”

 

Eskilstuna-Kurirens liberale ledarskribent Alex Voronov, som tidigare prisats av Aftonbladets Kultursida och Åsa Linderborg med Hummerkniven, väljer att se positivt på KD-beskedet. Han får svar av Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och solidaritet.

Läs även: Vänsterliberale redaktörens attack mot borgerliga: ”Identitetshögern”

 

Centerpartisten Martin Ådahl blir ”genuint bedrövad”.

PREMIÄR Nyheter Idag startar podcast för våra pluskunder. I första avsnittet pratar Nyheter Idags medarbetare Chang Frick och Johannes Nilsson med skribenten Malcom Kyeyune.

Ämnen som tas upp är bland annat etablissemangsvänsterns avundsjuka och bitterhet, den nya högerns ständiga gnäll, drevet mot Åsa Linderborg och mycket annat.

Vem är mannen som gav soylent ett ansikte? Vad beror den devota dyrkan av Greta Thunberg på egentligen? Lajvar Chang en arbetare i Svenska Dagbladet? Är Expressen och Aftonbladet de nya ”hatsajterna”?

Det, och mycket mer, i första avsnittet av Nyheter Idag-podden.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och lyssna på Nyheter Idag-podden!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag