Polen röstade borgerligt i historiskt val – Vänstern utraderad

Beata Szydlo. Foto: Lag och Rätvisa
  • Måndag 26 okt 2015 2015-10-26
E-post 284

POLEN Hela den parlamentariska vänstern kan ha utraderats i gårdagens parlamentsval i Polen. Partigruppen Enade Vänstern ser nämligen inte ut att ha klarat spärren till parlamentet.

Enligt polska The News får Enade Vänstern bara 6,6 procent av rösterna, en bra bit under de 8 procent som krävs för partigrupper som försöker nå parlamentet på en gemensam valsedel.

Därmed tycks nationalkonservativa Lag och Rättvisa inte bara få egen majoritet i parlamentet, något som är unikt i Polens politiska historia, utan även helt och hållet slippa vänsterpolitisk opposition i parlamentet. Näst största parti och främsta oppositionsparti blir det tidigare regeringspartiet Medborgarplattformen, ett annat borgerligt parti som vilar på en liberalkonservativ grund.

Utöver de två borgerliga storpartierna äntrar två nya partier parlamentet, populistiska Kukiz’15, som leds av den polske pop- och rockstjärnan Paweł Kukiz, och det nystartade liberala partiet Modern. Polska folkpartiet, ett kristdemokratiskt landsbygdsparti, klarar enligt de preliminära siffrorna med nöd och näppe spärren på 5 procent för enskilda partier.

Igår var också andra gången i världshistorien som partiledarna för de tre största partier som ställer upp i ett parlamentsval var kvinnor. Den enda gång det hänt tidigare var i det norska stortingsvalet 1993.

Om de preliminära siffrorna står sig kommer Polens nya premiärminister med största sannolikhet heta Beata Szydło. Szydło är vice partiledare för Lag och Rättvisa och har suttit i det polska parlamentet sedan 2005. Hon tar över stafettpinnen från nuvarande premiärminister Ewa Kopacz.

Szydło blir Polens tredje kvinnliga premiärminister och den första i landets historia som efterträder en annan kvinna på posten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag