Helin vägrar kommentera ny rapport om SVT:s och SR:s partiskhet

Jan Helin. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Måndag 10 jun 2019 2019-06-10
E-post 2816

SVERIGE En ny rapport har granskat SVT:s och SR:s fällningar i granskningsnämnden för radio och tv, och drar slutsatsen att de skattefinansierade public service-bolagen har en tydlig vridning åt GAL-hållet på GAL-TAN-skalan. Jan Helin och andra chefer på SVT och SR har valt att inte kommentera studien.

Expressen skriver om rapporten som har tagits fram av Näringslivets medieinstitut som finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Rapportförfattaren Carl-Vincent Reimers (L) har tittat på de senaste 50 gångerna SVT och SR fällts för partiskhet i granskningsnämnden och kommit fram till att 16 av fällningarna rör politik.

Det visar sig att tolv av fällningarna handlar om att SVT eller SR varit vinklade åt GAL på GAL-TAN-skalan, där GAL står för grön, alternativ och libertär medan TAN står för traditionell, auktoritär och nationalistisk. SVT och SR fälldes aldrig för TAN-vinkling, enligt rapporten, men däremot en gång för vänstervridning. I resterande tre fällningar är vinklingen oklar.

Läs också: Kristersson (M): ”Vi är väldigt mycket för public service”

– Det är framför allt två ämnen som sticker ut. Det är invandringsfrågan och synen på Sverigedemokraterna. Men vi ser även andra ämnen, som exempelvis valet av Donald Trump, där en programledare uttalar sig partiskt i samband med valet av honom. Ett annat exempel är när någon uttalat sig partiskt mot monarkin, säger Carl-Vincent Reimers enligt Expressen.

– Jag skulle säga att resultatet innebär att man inte uppfyller kravet på opartiskhet som man borde göra. Det är en indikator på att public service faktiskt inte är så politiskt opartiskt som man gärna vill ge sken av.

När SR:s Medierna sände ett inslag om rapporten i lördags ville inte SVT:s programdirektör Jan Helin ge någon kommentar. Även Expressen har sökt Jan Helin samt SR:s vd Cilla Benkö och SVT:s vd Hanna Stjärne utan resultat.

I ett mejl till Expressen skriver SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand att rapportens slutsatser baseras på ett fåtal av alla de tusentals inslag som public service-bolagen SVT, SR och UR sänder varje år.

”Frågan är dock intressant och något vi jobbar med: Vi är vana att arbeta med höger-vänsterskalan, men GAL-TAN-skalan har absolut infört nya dimensioner som vi måste vara observanta på”, skriver Jimmy Ahlstrand.

Läs även: ”Våldsromantik jag hyser” – SVT-journalist efterlyser militant miljörörelse

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag