”Helt okritisk, i vissa avseenden nästan lättsam” – reportage i SVT Rapport om IS-terrorist fälls

Foto: Wikipedia
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 215

Granskningsnämnden fäller ett inslag i SVT Rapport för att man skildrat IS-terrorister okritiskt. I sitt svar till Granskningsnämnden försvarar SVT inslaget, rapporterar Journalisten.

Det var i juni förra året som SVT Rapport sände ett reportage om svenskar som stred dels med de kurdiska styrkorna, dels med IS-terroristerna. Granskningsnämnden finner inslaget alltför okritiskt. Bland annat syns IS-krigaren med ett meddelande till svenska sympatisörer och uppmaning till terrordåd på svensk mark: ”Hämnas för alla föräldralösa barn. För din syster som förlorat sina barn.”

SVT försvarade inslaget i sitt svar till Granskningsnämnden och tycker inte att det förhärligar eller uppmanar till brott. Man har med en terrorexpert, dessutom anser SVT att intervjun med den svensk som krigar mot IS på något sätt balanserar upp skildringen av IS-terroristen. Nämnden fäller inslaget för att det strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag