Hemlig utredning avslöjar polisens kris: Tusentals brott läggs på hög

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 30 okt 2016 2016-10-30
E-post

SVERIGE I bara det lilla området sydöstra Götaland ligger hela 6000 anmälda brott på hög varav flera hundra rör grova brott som våldtäkter, mord och mordförsök. Uppgifterna, som läckt från en intern utredning om polisens omorganisation, har polisfacket nu tagit del av, rapporterar SVT. – Belastningen är så pass hög att utredarna inte hinner med ärendena, säger Thomas Stjernfeldt, vice ordförande i Polisförbundet region Syd, till SVT.

Den extremt allvarliga krisen inom Polismyndigheten fortsätter och varje dag slutar tre poliser i genomsnitt, varav bara en av tre gör så på grund pension. Effekterna är så pass allvarliga att bara för ett litet område som sydöstra Götaland läggs nu tusentals brott på hög varav flera hundra rör grova brott som våldtäkter, mord och mordförsök.

Polisförbundets vice ordförande i Region Syd Thomas Stjernfeldt har talat med SVT och han berättar att situationen är extrem.

– Det saknas extremt många poliser inom den operativa verksamheten, just nu behövs 200 poliser tillsättas för att nå upp i en rimlig arbetsmiljö i sydöstra Götaland där Växjö, Västervik, Karlskrona och Kalmar polisområde ingår, säger han.

Eliassons omorganisering fungerar inte

Den interna utredningen som avslöjar de allvarliga missförhållandena är till för att mäta effekterna av polisens omorganisation som rikspolischef Dan Eliasson är ytterst ansvarig för. En av de mer påtagliga effekterna är att allt färre poliser arbetar operativt, det vill säga färre poliser arbetar ute i fält med att lösa och förebygga brott. Effekten av det blir att många poliser tvingas jobba övertid och ett stort antal brott hinner inte utredas.

Det, i kombination med allt fler poliser säger upp sig, gör att krisen fortsätter att förvärras. De enda som i nuläget gynnas av de svåra förhållandena är de kriminella elementen, varnar Stjernfeldt, på en rak fråga om vilka effekter nuvarande situation kan få på samhället.

– Det kan i förlängningen innebära att folk undviker polisanmäla brott eftersom polisen inte hinner med. Om vi når dit är vi farligt ute eftersom det blir allt fler dolda brott som blir svåra att hantera, något som de aktivt kriminella är medvetna om.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag