Hemlighetsfull ny biltillverkare utmanar Tesla om framtidens elbilsmarknad

Bild: Faraday Future
  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 4

USA Bilvärlden i USA surrar av rykten om vem eller vilka som döljer sig bakom den nya biltillverkaren Faraday Future. En nystartad biltillverkare som säger sig ha målet att utmana Tesla om tätpositionen på den globala elbilsmarknaden. Företaget, vars ägare och ledning är helt okända, presenterar nu planer på att snabbt ta fram en anläggning för massproduktion av sin nya, ännu okända bilmodell, som de planerar att lansera någon gång under 2017.

Någon gång under förra året startade ett litet elbilsföretag verksamhet i Nissans övergivna forskningslokaler i Kalifornien, meddelar New York post. Företaget heter Faraday Future och har siktet inställt på att utmana Tesla om att bli den ledande producenten på den kommande globala marknaden för elbilar i high-end segmentet. Ett mycket tufft satt mål för ett nystartat företag som ännu inte har varken en produkt eller ett namn.

Pengar saknas däremot inte. Faraday Future har i dagarna aviserat att de inom kort kommer att bygga en helt ny och toppmodern tillverkningsanläggning. Budgeten för endast det projektet är satt till en miljard dollar. Företaget dammsuger dessutom marknaden på de bästa ingenjörer och designers som bilundustrin runt om i världen har att erbjuda. Inte heller här tycks pengar vara en avskräckande faktor. 400 toppnamn från olika biltillverkare har redan värvats med siktet inställt på 500 innan årets slut.

Bland värvningarna kan särskilt nämnas Nick Sampson, före detta chefsingenjör för drivlina och chassi på Tesla model S. Bland övriga värvningar finns den före detta chefdesignern för BMW i8, en före detta interördesigner från Ferrari samt en batterispecialist från Space-X.

Vilken eller vilka som äger och leder Faraday Future är okänt, företaget har inte avslöjat vem som är dess VD eller ägare. Nick Sampson tycks vara den som fungerar som talesperson tills vidare och i en nyligen släppt pressrelease skriver han att en första bilmodell kommer att lanseras 2017. Då Wall Street Journal nyligen pressade Sampson på vem det är som investerar de ofantliga summorna svarade han kort.

– Vi håller våra partners konfidentiella. 

Ännu har nästan inga fakta om den kommande bilen presenterats. Det som är känt är att den kommer att vara helt eldriven och att den får ett batteri med 15% större kapacitet än Tesla Model S. Om den även får prestanda som är jämförbar med Teslan skulle det innebära en räckvidd på ungefär 50 svenska mil. Företaget har också släppt en suddig bild som visar hur man tänkt sig den framtida bilen.

Den kommande bilen och företagets planer på en helt ny bilfabrik har väckt stort intresse bland motorjournalister och bilintresserade i USA. Spekulationerna om vem eller vilka som döljer sig bakom den massiva satsningen är i full gång. Den teori som för närvarande ser ut att vara populärast är att det är Apple.

Apple har tidigare visat intresse för att skapa en egen bil och det är också ett av de få företag som är finansiellt starka nog att klara investeringar av den här storleken. Det skulle även förklara hemlighetsmakeriet gällande företagets ledning, om man hade presenterat ett eller flera toppnamn från Apple hade det varit lätt att räkna ut vem som stod bakom. Apple har dessutom meddelat att de inte enbart vill bygga bilar. De vill även hitta nya modeller för hur framtidens bilar skall ägas och leasas, något som de alltså har gemensamt med den nya uppstickaren på elbilsmarknaden. Ovanpå detta kan läggas att den stora datortillverkaren nyligen har köpt ett stort stycke mark i Kalifornien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag