Hemligstämplade dokument hittade på Bidens tidigare kontor

Joe Biden håller tal vid konferens 2020. Bild: Gage Skidmore/CCBYSA 2.0
  • Tisdag 10 jan 2023 2023-01-10
E-post

En rad hemligstämplade dokument från Joe Bidens tid som vicepresident under Barack Obama har hittats på en tankesmedja där den nuvarande presidenten tidigare haft sitt kontor. Justitiedepartementet har nu påbörjat en utredning i ärendet, något som CBS var först med att rapportera om.

Det var på kontoret för den Washington-baserade tankesmedjan Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement som dokumenten påträffades, vilket bekräftades av Vita huset på måndagskvällen. Enligt CBS ska det röra sig om ungefär 10 dokument som hittades i ett skåp.

Materialet hittades den 2 november av Bidens personliga advokater medan de städade ur kontoret. Detta enligt ett uttalande från Richard Sauber, särskilt ombud till presidenten.

Vidare hävdar han att myndigheten National Archives – som har till uppgift att dokumentera officiella handlingar och historiska dokument – informerades om materialet samma dag som det hittades.

Sauber säger att Biden använde kontorsutrymmet från mitten av 2017 tills dess att kampanjen inför presidentvalet 2020 drog igång.

USA:s justitieminister Merrick Garland har nu gett den Chicago-baserade åklagaren John Lausch i uppgift att gå igenom materialet. Även FBI har kopplats in i utredningen.

Enligt CNN ska några av dokumenten ha innehållit hemligstämplad information från underrättelsekällor och haft den högsta säkerhetsklassningen, SCI.

President Biden möter nu hård kritik från flera framstående republikaner. Framför allt eftersom han tidigare sågat den forne presidenten Donald Trumps hantering av klassificerat material när det framkommit att denne tagit med hemligstämplade dokument till sitt hem i Mar-a-Lago, Florida, som FBI genomförde en räd mot i augusti 2022.

”När kommer FBI göra en räd mot Joe Bidens flertalet hem, kanske även Vita huset? De här dokumenten var definitivt inte avklassificerade”, skriver Donald Trump på sin sociala medier-plattform Truth Social enligt New York Post.

Läs även: FBI-räd mot Trump: ”Som en scen ur en Die Hard-film”

Läs även: Twitter stoppade avslöjande om Joe Bidens son utan grund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag